РБ ООН спробує поєднати підходи Малайзії та РФ по катастрофі Боїнга

Вівторок, 21 липня 2015, 07:41

Рада Безпеки ООН спробує "знайти спільний знаменник" і з'єднати підходи, викладені в двох проектах резолюцій - російському і малайзійському, що стосуються авіакатастрофи Боїнга над Донбасом.

Про це повідомив у понеділок постійний представник РФ при ООН Віталій Чуркін за підсумками закритої зустрічі РБ, передає "ТАСС".

"Якихось твердих результатів або домовленостей не досягнуто, але все ж, на мій погляд, дуже важливо, що ми розлучилися з настроєм спробувати знайти спільний знаменник і спробувати подивитися, як підхід, запропонований малайзійської стороною, і підхід, запропонований нами, з'єднати для того, щоб Рада Безпеки допомогла зробити наступний крок", - сказав дипломат.

Чуркін також зазначив, що Росія пропонує посилити роль генерального секретаря ООН у розслідуванні авіакатастрофи.

"Ми закликали активізувати роль генерального секретаря, яка передбачена резолюцією 2166. Є цілий ряд положень з більш глибокому залученню всіх зацікавлених сторін в розслідування. Ми не приховуємо, що у нас є ряд питань до того, як велося це розслідування", - заявив він .

За його словами, в ході закритої наради представники інших країн в СБ наполягали на тому, що воно ведеться "бездоганно".

У свою чергу, головуючий в РБ ООН постпред Нової Зеландії Джерард ван Бохем назвав зустріч, що відбулася "дуже позитивною", і заявив, що в ході неї "прозвучала дуже сильна підтримка ідеї створення трибуналу", який передбачений проектом резолюції, запропонованим раніше Малайзією.

"У Росії, звичайно, інші погляди на цей рахунок. Вона пояснила свою резолюцію. Були ряд країн, які закликали двох ключових опонентів зблизити позиції і спробувати знайти взаємоприйнятне рішення", - повідомив дипломат.

Раніше Росія представила в Раді Безпеки ООН свій проект резолюції, що стосується авіакатастрофи малазійського Боїнгу.

Нагадаємо, Верховна Рада звернулася до ООН із закликом створити міжнародний трибунал для суду над відповідальними за крах малазійського Боїнга MH-17.

Раніше Нідерланди і Малайзія запропонували створити міжнародний трибунал по цій справі. Україна підтримала цю ідею. Єдиною країною, яка виступає категорично проти створення трибуналу є Росія, хоча вона і звинувачує в катастрофі українських військових.

Також Росія має претензії до проекту остаточного звіту Нідерландів про катастрофу і вимагає внести в нього зміни.

Голосування в Раді Безпеки ООН щодо проекту резолюції про створення міжнародного трибуналу для переслідування відповідальних за збитий над Донбасом малайзійський "Боїнг"відкладено, орієнтовно, до 27 липня.