Матіос: Ми близькі до розкриття серії терактів, сліди ведуть на Донбас

Середа, 1 листопада 2017, 11:33

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що правоохоронці близькі до розкриття низки резонансних убивств, крім підриву журналіста Павла Шеремета.

Про це він заявив на прес-конференції 1 листопада.

"Громадянка (Юлія) Прасолова була затримана в Одесі як людина, яка визнала і дала зізнавальні покази про обставини підготовки і здійснення нею, на замовлення кого, терористичного акту, від якого загинув полковник Хараберюш", – повідомив Матіос.  

Він зазначив, що слідство веде Служба безпеки України – "і зараз у декількох областях України одночасно працюють і слідчі СБУ, і військові прокурори, тому що фіксація і закріплення наданих показів, цією громадянкою, надзвичайно важливе".

Матіос нагадав, що всі справи про вибухи, крім вбивства Павла Шеремета, – зокрема, щодо чиновника Міноборони Максима Шаповала та полковника СБУ Олександра Хараберюша, – ведуть СБУ та військова прокуратура.

"Ми впритул наблизилися до реальних людей, які поставили терористичні акти на потік, що викликає велику тривогу, переживання і страх суспільства", – заявив він.

"Можу стверджувати, що на території неконтрольованих територій Донецької та Луганської областей діють спеціальні центри, які координуються кадровими офіцерами спецслужб. Прізвища і конкретні дані слідство має. Діють ці спеціальні центри, як поставили терористичні акти на потік", – сказав Матіос.

"Допомогу у виконанні цих актів надавали досить значна кількість громадян, які проживають на території нашої держави у різних областях. Мотиви дій або матеріальної зацікавленості цих людей, яким байдуже, що вони кому передають – а це була вибухівка, ми будемо встановлювати. Зараз ведеться робота над тим, щоб цих людей затримати", – додав він.

У контексті замаху на представника розвідки Міноборони Шаповала головний військовий прокурор повідомив:

"Предметом інтересу спецслужб країни-сусіда, а також Центру спеціальних операцій "ДНР" і "ЛНР" були 1600 правоохоронців і державних діячів України – у тому числі перші особи держави. Тільки завдяки технічним можливостям, які точно не в воєнторзі прикупили, в "ДНР" і "ЛНР" змогли відслідковувати у режимі реального часу місцеперебування і пересування такої значної кількості людей".

"Суб’єктом замаху на вбивство перед підривом полковника Шаповала мав бути нинішній перший заступник голови Нацполіції (В’ячеслав) Аброськін – його врятувало Боже провидіння і відрядження за межі України. Він пройшов за міліметр від вибуху. Група працювала і по ньому, і по Шаповалу", – заявив Матіос.  

Він також сказав: "У нас є повна картина того, що відбувалося. Але з картиною в суд не підеш. В суд потрібно йти з доказами".

Матіос пояснив, що військова прокуратура і СБУ вирішили розкрити частину даних досудових розслідувань через "хвилю невдоволення" громадськості після убивства Аміни Окуєвої.

Читайте також: Вибухонебезпечна країна. Найгучніші підриви останніх років

Олена Рощенко, УП, доповнено