Популярні телеканали піймали на порушеннях: агітують за "свого" кандидата

Середа, 27 березня 2019, 17:01

Щонайменше чотири українські телевізійні канали піймали на порушеннях виборчого законодавства перед президентськими виборами в Україні та на трансляціях замовного контенту.

Про це 27 березня повідомляє прес-служба Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

Регулятор зазначає, що типовим порушенням стало недотримання статті 566 закону "Про вибори президента України", яка регламентує поширення результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами.

"Випадки неповного оприлюднення інформації…помічені цього разу на телеканалах "1+1", "ICTV", "112 ТВ", "Громадське телебачення", - йдеться в повідомленні.

Нацрада також зафіксувала, що деякий контент, який поширювали телеканали, "містить передвиборну агітацію і має ознаки замовності". 

Зокрема, на каналі "Інтер" в "Новинах" були висловлювання з ознаками передвиборної агітації Юрія Бойка і Олега Ляшка, на телеканалі "Україна" – Ляшка, Олександра Вілкула, на "ICTV" – Вілкула, Петра Порошенка, Володимира Зеленського, Анатолія Гриценка, на "112 Україна" –  Бойка, на каналі "Правда ТУТ" – Бойка й Ігоря Смешка.

Начальник управління контролю та аналізу телерадіомовлення Роман Кіфлюк, заявив, що очевидною є підтримка окремими телеканалами певних кандидатів.

За його словами, такі медіа не подають глядачеві збалансованої інформації про виборчу кампанію.

Повідомляється, що телеканал "Інтер" у досліджуваний період березня приділив багато уваги Бойку, телеканал "ICTV" – Гриценку, "Україна" – Вілкулу та Євгену Мураєву, "112 Україна" – Бойку, хоч були зафіксовані поодинокі матеріали і про Ляшка та Дмитра Добродомова.

В Нацраді виділили тенденції, що простежуються під час виборчої кампанії.

"Це – неналежне висвітлення результатів соціологічних опитувань, недотримання медіа-плюралізму і збалансованості при подачі інформації про всіх кандидатів і поширення агітаційних матеріалів в інформпрограмах", - йдеться в повідомленні.

У регуляторі заявили, що звернуться до телекомпаній, щоб роз’яснити причину виявлених порушень. Також буде поінформовано Центральну виборчу комісію. 

У березні комісія винесла "публічний осуд" телеканалу "Прямий" за висвітлення соціологічного дослідження щодо кандидатів у президенти. Зокрема, у сюжеті йшлося про "потенційний ріст рейтингу Порошенка".