Пєсков: Ідея дати регіонам України право приєднуватися до РФ не обговорювалась

Вівторок, 21 січня 2020, 15:05

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що ідея прописати в поправках до Конституції РФ право регіонів України і Білорусі приєднатися до РФ не обговорюється.

Джерело: російське видання ТАСС

Дослівно Пєсков: "Я не чув про ці пропозиції, тому нічого не можу сказати. Я не чув, як це формулюється. В цілому це ніяк ніде не обговорювалося досі. Я вперше про це чую".

Знати більше: 

Вічний цар Росії. Чому Путін розігнав уряд та переписує Конституцію

Що передувало:

  • 15 січня президент РФ Володимир Путін озвучив пропозиції щодо зміни Конституції РФ, які парламент може ухвалити після всенародного голосування. Зокрема, Путін запропонував закріпити, що ключові чиновники не повинні мати іноземне громадянство чи посвідку на проживання в іншій державі.
  • Для потенційних кандидатів у президенти Росії Путін пропонує закріпити також вимогу проживати на території РФ не менше 25 років. Він також погодився з тезою, що одна особа не може займати посаду президента РФ більше двох термінів поспіль – але не розвинув цю тему.
  • Крім того, Путін виступив за те, щоб прем'єр-міністра Російської Федерації затверджувала Державна дума, але президент зберіг право позбавляти його посади.
  • Після послання Путіна Федеральним зборам уряд РФ подав у відставку, посилаючись на 117 статтю Конституції РФ.
  • Згодом Путін заявив про намір запровадити посаду заступника голови Ради безпеки РФ і запропонувати її Дмитру Медведєву.
  • На посаду прем'єр-міністра Путін запропонував кандидатуру чинного голови Федеральної податкової служби Михайла Мішустіна.