Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Путін пропонує, щоб прем'єра в Росії призначала Держдума

Середа, 15 січня 2020, 11:49
Путін пропонує, щоб прем'єра в Росії призначала Держдума

Президент Росії Володимир Путін виступає за призначення Державною думою прем'єр-міністра Російської Федерації, але збереження за президентом права звільняти його.

Джерело: виступ Путіна з пропозиціями про зміну Конституції РФ у ході послання до Федеральних зборів

Пряма мова Путіна: "Практично всі фракції, представлені в Державній думі, – а з їхніми лідерами ми зустрічаємося регулярно, – вважають, що Федеральні збори готове взяти на себе більшу відповідальність за формування уряду. Це очікувані оплески – але я думаю, що у вас зараз буде можливість ще раз поаплодувати, дослухайте, що я хочу сказати.

А якщо взяти на себе більшу відповідальність за формування уряду, це означає взяти на себе і більшу відповідальність за ту політику, яку цей уряд проводить. Я згоден із такою постановкою питання повністю.

Як відбувається зараз? Відповідно до статті 111 та 112 Конституції Російської Федерації, президент лише отримує згоду Державної думи на призначення голови уряду Росії, а потім вже сам призначає і голову Кабінету, і його заступників, і всіх міністрів.

Пропоную змінити цей порядок і довірити Державній думі не просто узгодження, а затвердження кандидатури голови уряду Російської Федерації. А потім за його поданням – усіх віце-прем'єрів і федеральних міністрів. При цьому президент буде зобов'язаний призначити їх на посаду – тобто не матиме права відхилити затверджені парламентом кандидатури відповідних посадових осіб".

Деталі: Путін вважає такі пропозиції виправданими, з урахуванням "зрілості" основних партій і "авторитету громадянського суспільства". Він сподівається, що це підвищить роль парламенту і зробить ефективнішою взаємодію між представницькою та виконавчою гілками влади.

При цьому Путін упевнений, що його величезна і різноманітна країна "не може нормально розвиватися та існувати стабільно у формі парламентської республіки – Росія повинна залишатися сильною президентською республікою".

На його думку, за президентом РФ має залишатися право визначати завдання і пріоритети уряду, відстороняти від посади голову уряду, його заступників і федеральних міністрів.

Путін вважає, що за президентом РФ має залишатися пряме керівництво збройними силами та правоохоронною системою – але кандидатури керівників силових відомств і прокурорів регіонів він повинен погоджувати з Радою федерацій.

Чинний президент Росії зазначив, що зміни до Конституції РФ має прийняти парламент, але цьому має передувати всенародне голосування.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...