Путін назвав свою версію, чому РФ вийшла із "зернової угоди"

Понеділок, 24 липня 2023, 02:55

Російський президент Володимир Путін заявив, що РФ вийшла із "зернової угоди", оскільки вона нібито не виправдала гуманітарного призначення щодо зниження ризиків голоду в найбідніших країнах Африки, Азії і Латинської Америки.

Джерело: стаття Путіна "Росія і Африка: об'єднуючи зусилля для миру, прогресу та успішного майбутнього", яку опублікував Кремль

Деталі: Путін пише, що минулого року Росія нібито зобов'язалася сприяти реалізації Чорноморської зернової ініціативи, оскільки вона від початку була націлена на забезпечення глобальної продовольчої безпеки, зниження загроз голоду і допомогу найбіднішим країнам Африки, Азії та Латинської Америки.

Однак "зернову угоду", за версією російського президента, "безсоромно використали винятково для збагачення великого американського і європейського бізнесу, який вивозив і перепродував зерно з України".

Путін стверджує, що за майже рік у рамках "угоди" понад 70% експортованих з України вантажів нібито надійшли до країн із високим і вищим за середній рівнями доходів, включно з ЄС, тоді як до таких країн, як Ефіопія, Судан, Сомалі, Ємен та Афганістан, – менше 3%.

Також глава РФ поскаржився, що "жодної з умов "угоди", що стосувалися виведення з-під санкцій російського експорту зерна і добрив на світові ринки, виконано не було".

"З урахуванням усіх цих фактів продовження "зернової угоди", яка не виправдала свого гуманітарного призначення, втратило сенс. Ми заперечили проти подальшого продовження "угоди" – з 18 липня її реалізація була завершена", – пише Путін у статті.

Водночас очільник Кремля заявив, що РФ спроможна "замістити українське зерно як на комерційній, так і на безоплатній основі".

Раніше заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс заявив, що вихід Росії із зернової угоди "потенційно загрожує голодом і навіть гіршим наслідком мільйонам людей".

"Дехто недоїдатиме, дехто почне голодувати, багато людей помре внаслідок цих рішень", – сказав Гріффітс.

Що цьому передувало:

  • Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков 17 липня заявив про зупинку дії "зернової угоди".
  • Володимир Зеленський 17 липня обговорив з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем відновлення продовольчої безпеки і постачання продовольства шляхами у Чорному морі.