Глава МЗС Китаю відвідає Вашингтон для підготовки візиту Сі — ЗМІ

Понеділок, 23 жовтня 2023, 17:49

Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї цього тижня відвідає Вашингтон з метою підготовки зустрічі глави КНР Сі Цзіньпіна та американського президента Джо Байдена у Сан-Франциско.

Джерело: The Wall Street Journal з посиланням на поінформовані джерела, передає "Європейська правда"

Деталі: За інформацією джерел, очікується, що Ван Ї а зустрінеться з держсекретарем Сполучених Штатів Ентоні Блінкеном для підготовки до зустрічі.

Також цього тижня делегація китайських бізнесменів, культурних і спортивних діячів прибуде до Нью-Йорка для участі в низці публічних заходів.

Водночас у четвер група неурядових представників обох країн провела чотиригодинні віртуальні переговори, у яких взяв участь високопосадовець Компартії Китаю Лю Цзяньчао, який очолює її відділ міжнародних зв'язків.

Учасники переговорів заявили, що пожвавлення у двосторонніх переговорах може свідчити про зацікавленість Сі прийняти запрошення Байдена взяти участь у саміті лідерів країн Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва, який відбудеться наступного місяця в Сан-Франциско.

Державний департамент США відмовився коментувати виданню візит глави МЗС Китаю, тоді як посольство КНР у Вашингтоні заявило, що не може обговорювати порядок денний, але зазначило, що лідери Китаю та США погодилися з важливістю міжлюдських обмінів.

Що було раніше

  • Білий дім почав планувати зустріч між президентом Джо Байденом і лідером Китаю Сі Цзіньпіном, що має пройти у листопаді в американському Сан-Франциско.
  • Після того, як американські винищувачі на початку лютого 2023 року збили китайський шпигунський аеростат, який залетів на територію США, державний секретар Ентоні Блінкен переніс свій візит до КНР. 
  • Китай намагався переконати, що куля збилася з маршруту та звинуватив США у надмірній реакції, а згодом Пекін заявив, що нібито з початку 2022 року фіксував над власною територією більше десятка таких апаратів із США. У Білому домі ці звинувачення відкинули.
  • Відтоді контакти між США й Китаєм відбувалися, але були рідкісними. Напруженість між обома державами зросла через поведінку Китаю в Південнокитайському морі, агресивні дії щодо Тайваню і повномасштабну війну Росії проти України.