Посол США заявила, що вони не зафіксували випадків розкрадання військової допомоги в Україні

Четвер, 2 листопада 2023, 21:39

Посол Сполучених Штатів в Україні Бріджит Брінк заявила, що представники посольства, які стежать за використанням військової, гуманітарної та іншої допомоги Києву, не зафіксували випадків, коли вона спрямовувалась не за призначенням.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на інтерв'ю Брінк Fox News

Деталі: Посол визнала, що в Україні, як і в інших колишніх радянських державах, існує тривала проблема з корупцією, але повномасштабне вторгнення змінило суспільне сприйняття корупції, і її вже так не толерують.

"По-друге, українці, президент Зеленський, його уряд, його парламент, навіть під час війни роблять багато кроків для боротьби з корупцією, зокрема притягуючи до відповідальності низку високопосадовців та членів парламенту", – додала Брінк.

Крім того, дипломатка нагадала, що посольство США здійснює посилений нагляд за допомогою Україні – цим займається третина персоналу представництва, а також представники Офісу генерального інспектора США з трьох різних відомств.

"Можу сказати, що жодна одиниця техніки не була використана не за призначенням; жодна одиниця гуманітарної допомоги або будь-якої іншої прямої бюджетної підтримки чи інших видів допомоги", – підкреслила вона.

"Ми стежимо за цим, як яструби, і нам потрібно продовжувати працювати в тісному контакті, але українці були неймовірно відкритими щодо всієї допомоги у сфері безпеки та інших видів допомоги, щоб ми могли бачити на місцях, що відбувається", – додала Брінк.

Як відомо, США створили інститут моніторингу та розслідування незаконних дій шахраїв і корупціонерів, які використовують допомогу американського народу Україні під час повномасштабного вторгнення Росії. 

Попри зростання кількості повідомлень про можливе нецільове використання допомоги, наданої Сполученими Штатами, її інспектори не виявили ознак серйозних порушень у зв’язку з цим, повідомляли цієї весни.