Умєров про закупівлі в Міноборони: Вичавлюємо людей зі старими практиками

Субота, 23 грудня 2023, 23:22

Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що з міністерства "вичавлюють" людей зі "старими практиками".

Джерело: Умєров в інтерв'ю Суспільному, відповідаючи на питання про реформу закупівель у Міноборони

Пряма мова: "Питань дуже багато і проблем теж багато. Ми вичавлюємо всіх цих людей зі старими практиками. І ви будете багато чути речей, які ми робимо, будете чути багато звинувачень на нашу адресу, тому що вичавлюємо цих людей".

Деталі: За словами міністра, у відомстві створили Департамент закупівельної політики, щоб розробити політику закупівель, запустити окремі агенції з летальних закупівель і нелетальних.

Тепер, зазначив Умєров, якщо Україна отримує міжнародну технічну допомогу, то видно, як і від кого вона йде.

"Ми теж запропонували, що будемо дуже відкритими до певного контуру, щоб вони також передивилися наші прямі контракти, які з ким укладені, за скільки і так далі. Щоб вони допомогли відбудувати внутрішній ризик менеджмент, комплаєнс і процедури. На жаль, закупки постійно були політизовані. Дуже багато старих практик, які не відповідають сьогоденню і вони повинні змінюватися. Тобто ми зробили багато, але недостатньо. І найбільш ризиковане те, що перехідний період ще не закінчився", — сказав міністр.

Він також зазначив, що у міністерстві провели зміну кадрів, замінили майже всіх заступників міністра — залишили лише одного. Він відповідає за військовий компонент, а не за закупівлі.

"Ми перезавантаження на верхньому рівні зробили. І зараз це вже відповідальність моїх нових заступників, щоб перезавантажити всю вертикаль. Тобто горизонтальне перезавантаження ми вже зробили. Зараз найближчими тижнями-місяцями їхнє завдання буде перезавантажити ці вертикалі. І вони вже почали робити це. Я вважаю, що вони роблять це повільно. Це повинно бути швидко, чітко, безкомпромісно", — сказав Умєров.

Що передувало: 21 грудня повідомлялося, що з 1 квітня 2024 року Міністерство оборони буде закуповувати продукти для військовослужбовців за новими правилами: за каталогом із 409 найменувань продуктів для професійно складених меню, з урахуванням середньостатистичних цін, із окремими тендерами на доставку.

22 грудня стало відомо, що у Києві затримали керівника одного з Головних управлінь Міноборони, який причетний до розкрадання 1,5 млрд грн на закупівлі артилерійських снарядів для ЗСУ. Суд відправив його під варту без права застави до 19 лютого 2024 року.