ISW: Затримки допомоги перешкоджають Україні реагувати на зростаючі темпи російських атак

Ольга Глущенко — Неділя, 7 квітня 2024, 07:20

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) наголошують, що затримка американської допомоги Україні негативно впливає на можливості Сил оборони реагувати на темпи російських механізованих атак на сході України, які зростають.

Джерело: ISW

Деталі: У звіті зазначають, що тривалі затримки з наданням безпекової допомоги з боку США особливо негативно впливають на спроможність українських збройних сил реагувати на зростаючі темпи російських механізованих атак на сході України.

Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Сирський попередив 6 квітня, що особливо складна ситуація склалася на схід від Часів Яру та на захід від Авдіївки в Донецькій області – в обох районах, де останнім часом спостерігається інтенсифікація російських механізованих атак від взводних до батальйонних.

Сирський також зазначив, що російські війська проводять взводні, ротні, а іноді й батальйонні атаки піхоти на окремих напрямках.

Основні висновки ISW за 6 квітня:

  • Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна не має достатньої кількості озброєння, щоб боротися за ініціативу на полі бою.
  • Зеленський підкреслив, що додаткова західна допомога у сфері безпеки необхідна українським силам для ефективного захисту повітряного простору України від посиленої російської ударної кампанії та активізації дій російської авіації вздовж лінії фронту.
  • Він застеріг, що прибуття всіх обіцяних винищувачів F-16 від західних партнерів України у 2024 році забезпечить Україні лише 10 відсотків винищувачів, необхідних для повної перемоги над російською авіацією та відновлення здатності України ефективно діяти в повітряному просторі.
  • Постійні затримки з наданням безпекової допомоги з боку США особливо негативно впливають на можливості, необхідні українським силам для реагування на зростаючі темпи російських механізованих атак на сході України.
  • Кремль відкрито погрожував своєму давньому союзнику Вірменії 5 квітня через вірменські контакти із Заходом після того, як Росія не змогла запобігти втраті Вірменією Нагорного Карабаху у вересні 2023 року.
  • МЗС Росії також продовжує погрожувати Фінляндії і стверджує, що Фінляндія "втратила свою незалежність у прийнятті зовнішньополітичних рішень" після вступу до НАТО - наратив, який Кремль регулярно використовував, щоб брехливо стверджувати, що НАТО контролює Україну і використовує Україну для погроз Росії.
  • Глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров оголосив 5 квітня, що 3000 колишніх "вагнерівців" приєднаються до спецпідрозділу "Ахмат" після успішних переговорів між командирами "Ахмата" і "Вагнера".
  • Нещодавно російські війська здійснили підтверджені просування поблизу Авдіївки і Донецька.
  • Президент Росії Володимир Путін 6 квітня ухвалив два закони, які пропонують російському суспільству певні поступки за підтримку війни Росії в Україні.