Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Трампа — можна, Зеленського — ні. Як президент захистився від імпічменту

Вівторок, 19 січня 2021, 20:00

Що відбувається в США, коли глава держави зловживає владою і заходить за червоні лінії? 

Його дії відразу публічно засуджує віцепрезидент і найближчий соратник. Провокації президента піддає нещадній критиці рідна партія та колеги-республіканці — експрезидент Джордж Буш, "Залізний Арні" Шварценеггер та інші. 

За лічені години небезпечного очільника держави ізолюють від суспільства, блокують в соціальних мережах, він втрачає важелі впливу та довіру. 

А нижня палата Конгресу виносить рішення про вчинення президентом країни злочину. На черзі — рішення Сенату. Якщо воно буде — в США вперше в історії відбудеться повна процедура імпічменту. 

Чи могли б ви уявити подібний розвиток подій в Україні? Я — ні. І не тому, що абсолютно кожен парламентар з монобільшості завдячує своїм мандатом виключно Зеленському. А просто тому, що в Україні імпічмент відбутися не може.

Читайте також: Підсудний Трамп: що чекає на президента США після відставки

Капітолій. Початок реваншу Трампа

Здивовані? Адже півтора роки тому Зеленський гордо заявляв, що став першим президентом, завдяки якому прийнято закон про процедуру імпічменту. 

То я нагадаю, що закон дійсно ухвалили, але тільки для красивих заголовків. Бо наш "слуга народу" залишив для себе навіть більший захист, ніж має Конституція. Її змінити — це 300 голосів депутатів (⅔ парламенту), а для імпічменту потрібні 338 (¾), що є просто фантастикою навіть в теорії.

Імпічмент має бути реальним

До чого призводить недоторканність президентів? До відчуття необмеженої влади, безкарності й могутності. До переслідування і вбивства журналістів. До розстрілу протестувальників на Майдані, закликів до військового вторгнення Росії і як наслідок — окупації та затяжної війни.

Та жоден тимчасовий утримувач булави та штандарту на вулиці Банковій не посмів би вдаватися до таких злочинних дій, якби відчував, що його влада не безмежна, а покарання за злочини — невідворотне. 

Реклама:
Він би не "наказував" зменшувати ціну на газ чи припинити звільнення листонош "Укрпошти", бо в парламентсько-президентській республіці Україна він має чітко визначені та обмежені повноваження, а за серйозний проступок Рада може в будь-який момент його відсторонити.

Навіть сама лише можливість оголосити недовіру президенту країни — вже ознака дієвої демократії. Усувати главу держави в порядку імпічменту непотрібно саме там, де недовіра та імпічмент — реальні.

Від чого ховається Зеленський?

Від простих, насправді, змін. Щоб в Україні стало можливим усунення президента-порушника від влади в порядку імпічменту, потрібно виправити 111 статтю Конституції: спростити процедуру та зменшити поріг прийняття рішення про імпічмент до 300 голосів.

Проблема — лише в політичній волі президента і монобільшості, яким реальний імпічмент очевидно не потрібен. Інакше у вересні 2019 року вони почули б опозиційні фракції та не поспішали пускати проєкт суперзахисту президента від імпічменту в принтер турборежиму.

У будь-якому разі, у день інавгурації новообраного президента США ми маємо радіти за одного з ключових партнерів України.

І робити висновки, бо демократичне суспільство стає сильним і спроможним лише тоді, коли конституційний лад і закон — понад прізвища. У нас поки — навпаки.

Роман Лозинський, для УП

Колонка — матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Сьогодні українська мова є в більшій небезпеці, ніж в 2022 році

Пам'яті Ірини Цибух

На порозі катастрофи. Розподілена генерація – шанс уникнути зимового блекауту

Три причини, чому саме зараз пора об'єктивно оцінити роботу АРМА

Чому управління відходами комерційної та промислової упаковки повинні здійснювати виробники

Де межа між національними інтересами та захистом права власності?