Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Як поплічник регіоналів чистить ринок України від європейських ліків під час війни

Понеділок, 24 жовтня 2022, 11:15

45-річна Олена живе в Луцьку, хворіє на рак кишківника. Лікар призначив таблетовану хіміотерапію Капецитабіном. 

В онкоцентрі ліків наразі немає в наявності через перебої з державними поставками, тож єдина можливість для жінки вижити – купувати ліки самостійно, в аптеці. Курс лікування коштує 2600 грн на місяць. 

Через війну і величезний попит препарат складно купити: пацієнтка чекала два тижні, доки ліки привезли у аптеку.

Чи вдасться Олені продовжити лікування у наступні два місяці – велике питання. Препарат може зникнути як з аптек, так і з державних закупівель.  

У травні Верховна Рада України ухвалила закон про заборону ліків, вироблених в росії чи білорусі № 2271-ІХ. Нібито гарна назва і мета благородна, якби не одне але.

Як виявилося, цей закон став простим і зручним способом для чиновників МОЗ зачищати ринок ліків України, скасовуючи реєстрацію іноземних препаратів. 

Робиться це в ручному режимі – чиновники просто беруть будь-якого іноземного виробника і пропонують викидати сотні їхніх препаратів з ринку України. 

Важливо розуміти, що ці препарати НЕ виробляються в росії або білорусі. Для такого рішення МОЗ достатньо, аби компанія мала хоч якийсь стосунок до російської федерації – наприклад виробляла ліки для їхнього ринку. 

Такими драконівськими методами українське МОЗ хоче змусити європейські фармацевтичні компанії покинути ринок росії. 

Але насправді імітацією боротьби з країною-агресором МОЗ знайшло ще один зручний метод – в ручному режимі зачищати ринок України від конкурентів. 

Через це не громадяни росії залишаться без ліків, а в Україні станеться ще одна гуманітарна катастрофа. Адже пацієнти з раком молочної залози, з аутизмом, з недостатністю гормонів можуть залишитися без ліків. 

Але найцікавіше, що робиться це під пильним і суворим наглядом РНБО. Де цим питанням опікується – ні, зовсім не реформатор і затятий патріот, а колишній голова Держлікслужби часів Уряду Азарова-Януковича Олексій Соловйов. Саме ця людина у 2013 році придумала схему з очищення українського ринку від іноземних ліків за допомогою закону, який вводив додаткове ліцензування імпорту ліків. 

Тоді цей закон вдалося скасувати завдяки пацієнтським організаціям, які вишикувалися в величезні черги в аптеки за ліками, які скоро могли б зникнути з полиць українських аптек. І так зупинили дію цього корупційного закону.

 
Черга за ліками у Києві 12 лютого 2013 року

Уже в 2014 році, після Революції гідності, активісти вимагали від Уряду Яценюка люстрації корумпованого голови Держлікслужби.

 
 

Представники фармбізнесу стверджують, що за часів Соловйова Державна служба з лікарських засобів тільки офіційно збирала з фармбізнесу близько 100 мільйонів доларів, а неофіційно, тобто хабарями – близько 2 мільярдів гривень на рік. 

Тоді Олексія Соловйова звільнили. 6 років він відсиджувався на кафедрах українських вишів, але у 2020 році, як то кажуть, "повстав із мертвих". І не просто повстав, а став цілим заступником Секретаря Ради національної безпеки і оборони України. 

І саме зараз, користуючись своїми повноваженнями, Олексій Соловйов став фактичним "смотрящим" над МОЗ та профільним комітетом в питаннях фармацевтики. І саме він є ідейним натхненником і втілювачем ганебного закону 2271-ІХ, який прямо зараз викидає з ринку України європейські ліки.

Реклама:
Офіційне погодження на скасування реєстрації препаратів дає новостворена група при МОЗ, до якої увійшли навіть народні депутати, піймані на хабарі, як то Сергій Кузьміних. Саме він і ще декілька чиновників вирішують, які ліки залишати українцям, а які ні. 

Курує це все профільний заступник міністра охорони здоров’я – Олександр Комаріда, а по факту – Олексій Соловйов. Ця група вже викинула з ринку 35 найменувань європейських ліків, які вже не можна буде придбати в українських аптеках.

Наступні на виліт ще більше 300 препаратів: з українського ринку збираються викинути більше 60 препаратів німецького виробника та ще 250 словенських ліків. 

Німеччина, нагадаю, зараз лікує найбільшу кількість військових і цивільних українців за програмою медичної евакуації. А Словенія з перших днів війни передала нам свої запаси зброї, враховуючи танки, а їхній Тимчасово повірений, з моменту повномасштабного вторгнення, ще у березні, повернувся працювати в Київ. 

Олександра Устінова, народна депутатка, Голова фракції "Голос"

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Сьогодні українська мова є в більшій небезпеці, ніж в 2022 році

Пам'яті Ірини Цибух

На порозі катастрофи. Розподілена генерація – шанс уникнути зимового блекауту

Три причини, чому саме зараз пора об'єктивно оцінити роботу АРМА

Чому управління відходами комерційної та промислової упаковки повинні здійснювати виробники

Де межа між національними інтересами та захистом права власності?