Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Про приліт "Іскандера" по ресторану "Ріа" в Краматорську, який забрав життя 12 людей

Четвер, 29 червня 2023, 16:10

Від редактора: 27 червня російські військові вдарили "Іскандером" по закладу харчування "Ріа" в Краматорську Донецької області. Станом на 29 червня відомо про 12 загиблих та 65 поранених. Воєнна журналістка "Української правди" Ольга Кириленко та фотокореспондент УП Дмитро Ларін того дня були в місті. 

Той вечір був злегка прохолодним, здається, після дощу.

За півтори години до влучання я стояла на вулиці Стуса і думала, куди піти вечеряти. І от вирішила, що таки не в "Ріа" – піду в "Блекбар", який навпроти. Вийшло сонце, стало тепліше.

За 40 хвилин до влучання я вийшла з "Блекбару" і пішла в Ювілейний парк. 

Біля величезного прапора України, який був злегка приспущений, гралося 8-12 дітей. Їхні мами порівнювали Крам (скорочено від Краматорськ – ред.) з Кропивницьким (усе, звісно, було на користь Крама) – імовірно, вони тільки-но повернулися з евакуації.

За останні тижні в місті суттєво побільшало цивільних. У торговельному центрі біля нашого дому відкрилася "Єва". На поїзд Київ-Краматорськ уже не можна взяти квитки "на завтра".

Діти, їхні мами, собаки, військові на вечірній пробіжці в Ювілейному парку – усі виглядали щасливими. Я зняла цей момент на відео й написала в сторіс: "Усе, як має бути".

А за пару хвилин почула важкий гул – ніби небо опускається на місто. І сильний удар, за яким піднявся стовп диму. За 10 секунд ще один удар. На годиннику була 19:28.

Потім, як завжди в Крамі, була сирена.

Я дивлюся на стовп диму й думаю – це десь за нашим будинком, впало на багатоповерхівки – і біжу.

На хвилину-дві пропадає інтернет.

По всіх вулицях на великій швидкості мчать поліція, рятувальники, медики.

На повороті Академічної та Хмельницького я розумію, що влучання нижче нашого будинку – у районі "Ріа". Все всередині мене звертається до неіснуючого бога зі словами: "Будь ласка, тільки не в саме "Ріа", хай десь трохи збоку, в асфальт, тільки не в "Ріа".

Зараз, як завжди, там вечеряють усі: військові, журналісти, волонтери, цивільні. Діти. Діти, які з мамами повернулися з евакуації.

Пробивається інтернет, Дмитро Ларін пише, що наш будинок добряче трусонуло, але все ціле. Я дивлюся на пожежу навпроти себе і відповідаю Дімі: "Біжи до "Ріа" з фотоапаратом".

Паралельно пишу в новинний чат: "У Крамі приліт".

У швидку посеред вулиці кладуть дитину в закривавленій ковдрі – пізніше я дізнаюся, що ця дитина 2022-го року народження. Мама дуже міцно тримає її на руках.

З "Ріа" починають виносити перших поранених, вони стогнуть. Кільком закривавленим офіціантам, які стоять на ногах, роблять перев'язки.

Поліція відрізає периметр і стримує всіх цивільних, які рвуться в "Ріа". Одна жінка благає пустити її шукати 20-річну доньку Юлю, яка якраз була на зміні. У Юлі вдома маленька дитина.

– Хай і мене завалить, але пустіть, – кричить вона поліцейському, ридаючи. Він її розуміє, але має робити свою роботу.

На кожну врятовану з-під завалів людину до ночі стоїть черга з батьків і друзів, які просять "хоч одним глазочком" подивитися, чи не їхня це дитина, друг.

О 21:14 я помічаю, як поліцейські виносять загиблого в білому пакеті, і сподіваюся, що цього не помічає ніхто з черги.

Десятки військових разом із рятувальниками розбирають завали. Гудить кран. Стає прохолодно.

Я сварюся з усіма поліцейськими, СБУ-шниками, які не дають працювати журналістам, дуже злюсь. І періодично відписую мамі, що в мене все добре.

 

***

Я йду від "Ріа" десь о 23, зливаю відео, заряджаю батареї й о 1-ій їду на наступну зйомку, де ми всю ніч і увесь день знімаємо інший, військовий, бік цієї війни.

Як завжди, я не встигаю обдумати, відрефлексувати і відплакати все побачене, але мені дуже болить кожна втрата, яку я бачу на свої очі.

Ніхто з нас не повинен вмирати від російських "Іскандерів". Так не має бути.

На відео кричить і затуляє руками обличчя офіціант "Ріа"

Ольга Кириленко

Джерело

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Сьогодні українська мова є в більшій небезпеці, ніж в 2022 році

Пам'яті Ірини Цибух

На порозі катастрофи. Розподілена генерація – шанс уникнути зимового блекауту

Три причини, чому саме зараз пора об'єктивно оцінити роботу АРМА

Чому управління відходами комерційної та промислової упаковки повинні здійснювати виробники

Де межа між національними інтересами та захистом права власності?