Кризис срывает маски

Четверг, 12 марта 2009, 09:58

Мабуть, це таки правда, що криза приносить очищення. Цікаво, що економічна криза здатна спровокувати очищення не лише економічне, а й політичне, і моральне теж. Криза зриває маски з облич учасників політичного карнавалу, і вони постають перед публікою такими, якими є…

Нещодавно я розповідав читачам "Української правди" про намагання Партії регіонів видерти з горла пенсіонерів, медиків, освітян та інших "бюджетників" шматок для своїх однопартійців – керівників і працівників апаратів місцевих рад.

Йшлося про те, що в надрах фракції ПР визрівало подання до Конституційного Суду щодо нібито невідповідності Конституції 57-ї статті Закону про Державний бюджет на 2009 рік.

Ця стаття прирівнює середньомісячні зарплати працівників місцевих рад до зарплат у державних адміністраціях. Нагадаю, адміністрації, за дивною логікою, досі отримували удвічі-втричі менше.

Так от, "регіонали", які контролюють переважну більшість місцевих рад у східних і південних регіонах, стривожилися за долю своїх чиновників і стали шукати шляхи для порятунку їхніх заробітків. Дарма, що зробити це в умовах нинішньої кризи можна лише за рахунок урізання коштів на пенсії та зарплати працівників бюджетної сфери.

Аби уникнути невірного тлумачення моїх слів, хочу наголосити: я не за те, щоб у нашій країні не було багатих. Я за те, щоби не було бідних. Але мусимо зважати на особливість сьогоднішньої ситуації, яка вимагає запровадження тимчасового режиму жорсткої економії.

Чесно кажучи, поведінка "регіоналів" не дуже й здивувала – всяк, хто знає, що таке Партія регіонів, розуміє: така позиція не є для неї екстраординарною.

І те, що заклик до затягування пасків в ім’я загальнонаціональної солідарності не був почутий у таборі синьо-білих – теж не найбільша дивина. Репутація, знаєте…

Але те, що "регіоналів" у такому питанні можуть підтримати комуністи, спрогнозувати було нелегко. Адже вони донедавна намагалися зберігати імідж ідейної партії, вірної принципам соціального захисту трудящих.

І ось – на тобі!... Представник фракції КПУ подає на розгляд Верховної Ради законопроект про зміни до закону про держбюджет на 2009 рік з оригінальним підзаголовком "щодо відновлення повноважень обласних та районних рад". На думку депутата, відновлення цих повноважень полягає лише в одному: у виключенні з держбюджету тої самої 57-ї статті.

І все це – на тлі рішення Верховної Ради про скорочення удвічі зарплат представників усіх гілок влади.

Попри те, що на засіданні бюджетного Комітету парламенту комуністи пліч-о-пліч із капіталістами з Партії регіонів намагалися відвоювати "кревні" грошенята, Комітет відхилив цей відверто антисоціальний законопроект. А через день Верховна Рада відмовилася включити його до порядку денного…

Найзнаковішим у цій ситуації є навіть не те, на яку цукерку купилася Компартія, а те, що вона втратила обличчя. Точніше, маску.

І в цьому, очевидно, є позитив. Бо міцніє надія, що Україна наближається до початку нової епохи, про яку мріяли покоління патріотів. Епохи без історичного атавізму під назвою "комуністи"…

 

Остап Семерак, народний депутат України (БЮТ), член комітету ВР з питань бюджету

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде