ПАСЕ заинтересовалась правами женщин в Украине

46 просмотров
Воскресенье, 30 января 2011, 14:41
Екатерина Левченко
международный женский правозащитный центр "Ла Страда – Украина", для УП

25 січня 2011 року була зареєстрована резолюція Парламентській Асамблея Ради Європи щодо ситуації із правами жінок в Україні .

Документ підписали члени ПАРЕ від багатьох країн – Німеччини, Польщі, Швеції, Румунії, Греції, Швейцарії, Чехії, Австрії, Італії та інших. Цікаво, що підписантів від України під текстом резолюції нема!

Резолюцію ініціювала Віола Крамон-Таубадель, депутатка з Німеччини, яка одна з перших навесні минулого року заявила про неприпустимість висловлювань, подібних до відомого – "не жіноча справа – реформи в Україні проводити", яке проголосив прем’єр-міністр України Азаров у березні 2010 року.

В резолюції зауважується, що гендерна ситуація в Україні і дотримання принципу гендерної рівності піднімає низку серйозних питань. Це й низьке представництво жінок в Верховній Раді, і повна відсутність жінок в українському уряді.

Викликає занепокоєння домашнє насильство і торгівля людьми, від яких, в першу чергу, страждають жінки, дискримінація жінок-мігранток, яка взагалі не визнається в Україні, де й досі не існує цивільного органу управління у цій сфері.

Не оминули своєю увагою автори резолюції і безглузде розпорядження про дрес-код, яке викликало багато посмішок та дискусій. Вони чітко визначили його як дискримінаційний акт.

До цієї короткої резолюції можна додати багато інших прикладів.

Це й руйнування інституційного механізму забезпечення гендерної рівності в результаті грудневої адміністративної реформи і їх відсутність на рівні органів центральної виконавчої влади.

Це і невиконання більшості положень закону про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, і формальний підхід до формування державних програм та планів, який відбивається, зокрема, у повному ігноруванні потреб потерпілих від насильства в сім’ї.

Це і нерозуміння навіть базових питань прав жінок з боку високопосадовців, й поширення гендерно-дискримінаційної та сексистської зовнішньої реклами. Це і посилення гендерних стереотипів, які активно тиражуються засобами масової інформації, і пенсійна реформа, яка не враховує гендерну ситуацію в Україні, тощо.

У тексті Резолюції пропонується Парламентській Асамблеї Ради Європи прийняти рішення про ретельне вивчення та моніторинг гендерної ситуації в Україні для розробки рекомендацій із врахуванням de jure та de facto стану гендерної рівності для того, щоб запровадити принципи демократії, поваги до прав людини та верховенства права, які є базовими принципами Ради Європи.

Добре, щоб ця тема була разом з іншими у центрі уваги Моніторингової групи Ради Європи, і такий моніторинг не зупинявся.

А поки можна констатувати, що ця резолюція займе гідне місце серед документів, що підтверджують дискримінацію за ознакою статі в Україні, яку не хочуть навіть помічати сьогоднішні керманичі держави.

Катерина Левченко, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)