Четвертое мужество марафона

92 просмотра
Воскресенье, 05 мая 2013, 12:06
Сергей Каденюк
для УП

"На допиті підозрюваний в організації бостонського теракту
Джохар Царнаєв повідомив ФБР, що головний мотив
їхнього з братом вчинку – бажання помститися Америці
за всіх убитих в Афганістані та Іраку мусульман".
Із повідомлень ЗМІ

Три мужності марафону

Десь на початку вже далеких 80-тих років в одній обласній газеті була надрукована моя стаття "Три мужності марафону", в якій йшлося про особливості цього своєрідного добровільного виду людських випробувань.

Маючи "за ногами" вже з десяток марафонських пробігів усякого масштабу – від організованих аматорськими біговими клубами, що в ту пору на диво зарясніли по всій країні, до Кубка і Чемпіонату СРСР, та чималий досвід спілкування з "братством підкорювачів шосе", я вже ніби й заслужив право узагальнити свої спостереження за цим особливим біговим товариством, що накопичилися на той час у моїй голові та натружених ногах.

І дійшов до такого висновку: марафон – це усвідомлене випробування на мужність. І саме свідоме сприйняття всього його процесу – від перших кроків тривалої бігової підготовки до кінцевого на час змагань перетину фінішного створу – дає можливість відчути та пережити всі названі стадії мужності.

Мужність перша – прийняти рішення і готуватись до марафону

Здавалося б, яка тут може бути мужність у тому, щоб наважитися готуватися до марафону? Приймай остаточне рішення та й починай собі бігати досхочу, поки не появиться впевненість, що накопиченої бігової сили вистачить подолати 42 з лишком кілометри на час змагань.

Мужність перша марафону якраз і полягає в тому, що для того, щоб дійти до стану цієї впевненості потрібно буде цілеспрямовано протоптати чимало кілометрів простору під ногами – доріг, стежок, алей, доріжок.

І мужність ця якось по-справжньому та безповоротно карбується у свідомості марафонця значним обсягом виконаної бігової роботи та добровільно потраченого на це часу.

Мужність друга – вийти на старт з готовністю добігти

Можна, звичайно, з молодого чи спортивного азарту, ніби просто так, без особливої бігової підготовки вийти на старт у натовпі тобі подібних з єдиною метою – добігти до фінішу. Просто – добігти.

І – саме такою впевненістю, дещо авантюрною щодо справжньої готовності, і ніби бути до марафону готовим.

Особлива демократичність масового бігу по шосе полягає в тому, що на старт виходять, стартують і далі біжать одними вулицями чи шосе, поринувши в загал спільного руху єдиним магічним потоком, разом долаючи дистанцію, усі – від бувалих маститих майстрів шосейного бігу до початківців-аматорів.

Вигляд марафонського старту, – коли завмерла було строката маса тисяч, а то й десятків тисяч людей після стартового пострілу зривається з місця і єдиним вибухом руху спрямовується вперед, – це надзвичайне видовище.

Однак лише ті, хто пережив першу ступінь мужності – набігав достатньо кілометрів, щоб відчути та усвідомити в собі силу на подолання дистанції, – лише вони по-справжньому осягнуть наступну стадію мужності марафону.

Мужність третя – добігти марафон

Біжи собі, доки не добіжиш…

Така собі проста формула руху від старту до фінішу.

Майже грайлива й тому безпечна на першій порі, далі з кожним подоланим кілометром проявляється і росте в тілі втома. Щоб накопичуватися і все більше проситися у свідомість настирною думкою – "навіщо тобі ця мука?..".

Особливий стан, що межує з непритомністю, переживається марафонцем всього за кілька кілометрів до кінця бігу, коли значна частина дистанції подолана і до фінішу залишається, здається, геть небагато.

Ніколи людина не буває такою по-справжньою самітньою і так виразно мужньою, як за цих кілька кілометрів до фінішу.

Нарешті, відчуття, які переживаються марафонцем після фінішу, надзвичайні як психологічно, так і по суті. Напевно, жодний вид людської діяльності так явно і сконцентровано в часі не передає стану загальної ейфорії, яка охоплює марафонців за фінішною лінією.

І, можливо, саме це є провідною причиною магії того, чому ці люди понад усе, а часто й вкотре, прагнуть подолати марафон.

Мужність четверта?

"4:09.44" – чотири години 9 хвилин і 44 секунди показав поточний для бігунів час електронний таймер, підвішений над місцем фінішу Бостонського марафону, зафіксований відеокамерою, що відстежила поряд перший вибух.

Пояснюю тим, хто не розуміється в результатах марафону. Це – час його аматорів. Середня їх швидкість – біля 10 км на годину. Приблизно так чи в межах години швидше або повільніше біжить переважна більшість учасників усіх масових марафонських змагань.

Переможці-чоловіки долають дистанцію рівно вдвічі швидше, жінки-переможці фінішують хвилин через 15-20 після чоловіків.

Професійні марафонці-чоловіки, як правило, вкладаються бігом у дві з половиною години, жінки – у дві години 50 хвилин. Таких майже на всіх відомих масових марафонських пробігах набирається не більше 5%.

Решта – аматори, які добігають-просуваються до фінішу виключно своїми вольовими зусиллями. Часто уже й не схожими на біг…

Отже, вибухи терактів дісталися тим, хто проявив третю мужність марафону. І вийшов на рівень четвертої?

Через загрозу життю.

Марафон як культура

Щороку у різних кінцях світу проводиться понад 800 марафонських пробігів.

Особливою повагою користується марафон і надзвичайно шануються марафонці в країнах, де в ментальності народів закладена здатність до довготривалої монотонної праці. Для прикладу, надзвичайно популярний марафон в Японії, Кореї і Китаї.

У розвинутих країнах, де проведення марафону є особливою ознакою міста, марафон став часткою його культури. Кожна європейська столиця має свій марафон і день його проведення є справжнім святом для міста.

На жаль, Україна не дотягує до рівня такої культури. В нинішньому календарі наших всеукраїнських змагань всього три марафони – Київський (проведено минулої неділі), Білоцерківський (у першу неділю жовтня) та ще новачком календаря додався Розточанський міжнародний марафон "Яворів-Любачів" (в середині травня).

Чомусь, правда, календарем змагань забуто відомий з радянських часів харківський марафон "Освобождение", який проводиться у серпні в День визволення Харкова від фашистських загарбників.

Не стало знаменитого в радянські часи Ужгородського марафону, що проводився у жовтні місяці.

Починаючи з перших змагань на Афінських Олімпійських іграх 1896 року і закінчуючи недавнім марафоном в американському Бостоні, в історії таких змагань не було жодного випадку замаху на їх учасників чи глядачів.

Бостонському марафону 2013 року, 117-му за порядком від американського Дня патріотів 1897 року, таке випало вперше.

Чому саме марафон?

З точки зору безпеки проведення змагань з усіх видів спорту, марафон для його учасників та глядачів є найуразливішим, оскільки проводиться він на відкритому доволі розлогому просторі.

Місцем проведення змагань є сама дистанція, прокладена вулицями міста або й частково по шосе за містом, а також тротуари для вболівальників чи глядачів, як правило, відгороджені від траси чи то спеціальними огорожами, чи й просто прапорцями на мотузках.

На найпопулярніших світових марафонах, а Бостонський входить до їх п’ятірки, вздовж траси по дистанції бігу збираються стіною сотні тисяч глядачів – як уболівальників та прихильників марафону, так і просто перехожих, які завжди з цікавістю спостерігають за цим яскравим, незвичайним по суті масовим біговим видовищем.

А фінішна пряма на солідних змаганнях ще й обладнується трибунами для глядачів на кшталт розгорнутого стадіону.

Організувати повний контроль над глядачами та за діями зловмисників уздовж дистанції практично неможливо.

Та цього ніхто й не очікує.

Принаймі ніхто не очікував до Бостонського марафону минулого 15 квітня.

Чому саме вони?

Маючи більш ніж 20-річний досвід участі у змаганнях на довгі дистанції по шосе – від 10 км і до надмарафонів, серед численних моїх друзів і знайомих марафонців, чомусь не можу пригадати жодного представника з Кавказу.

Або не звертав на це уваги, або ж вони мені не попадалися на очі чи й, справді, їх таки не було.

Марафон не просто не популярний і байдужий для кавказців. Він ними презирливий, оскільки, на їх погляд, марафон не має тієї реальної користі, яку дають заняття безумовно справжніх чоловіків – та ж таки боротьба усіх видів, бокс чи хай би й важка атлетика.

Кавказька ментальність у виборі "своїх" видів спорту проста й абсолютно прагматична: перемагати треба суперника, який стоїть навпроти тебе і якого необхідно подолати виключно власною силою та спритністю. І види спортивного єдиноборства повністю відповідають цьому принципу.

Боротися з уявним часом, із суперником по біговій доріжці чи просто з самим собою на марафоні – це щось інше. Не їхнє. Чуже і незрозуміле.

До речі, в переліку міст марафонських пробігів Росії, а їх налічується нині біля 50-ти, немає жодного кавказького міста – як ніколи й не було марафону у Грозному чи в Махачкалі.

Отож, чому б їм та й не вибрати для своєї "помсти Америці" беззахисний, ними презирливий марафон?...

Сергій Каденюк для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)