Оппозиция: неумение договариваться ведет к поражению

20 просмотров
Вторник, 12 ноября 2013, 15:42
Виктор Матчук
народный депутат Украины VII созыва, 2010-2012, для УП

Виборці п’яти округів на повторних виборах 15 грудня отримають довжелезні бюлетені з кількома десятками прізвищ кандидатів в народні депутати. У чехарді цих прізвищ особливо важко буде розібратися на 94-му і 223-му округах, де кількість зареєстрованих кандидатів уже перевалила за півсотні. 

Велика частина кандидатів у кожному з цих бюлетенів – це представники від опозиції або такі, що позиціонують себе як опозиційні. І в цьому найбільша загроза цих виборів – через перебір опозиціонерів шанси на виграш значно збільшуються у кандидатів від влади. 

Звичайно, п’ять нових депутатів у Верховній Раді особливо не вплинуть на її роботу і на розклад сил. У влади уже давно відпрацьовані механізми прийняття рішень, є більшість, тому п’ятеро "новеньких" погоди у парламенті не змінять. 

Але такий набір кандидатів на повторних виборах та імовірний сумний результат має стати уроком для опозиції. Кожен опозиційний кандидат – це загроза не для провладного, а для іншого опозиційного. Вони грають на єдиному полі, у них один і той самий виборець, відтак вони відтягують голоси один в іншого. 

У такій ситуації ті ж опозиціонери самі для себе створюють ще одну небезпеку – виборцю важко буде визначитися і він може просто не прийти голосувати. Мовляв, я за владу віддавати голос не збираюся, але з такою великою кількістю опозиціонерів розібратися не можу і встрявати у їхні розбірки між собою теж не хочу. Виборцю легше тоді взагалі проігнорувати день голосування. 

Ви мені скажете – ну є ж узгоджені кандидати від трьох опозиційних парламентських партій. Але ж, крім них, є й інші – які теж є опозиційними і представляють все більш активну позапарламентську опозицію. Небажання вести з ними переговори, домовлятися між собою усім опозиціонерам якраз і може зіграти з ними злий жарт. 

І якщо на чергових виборах минулого року на проблемних округах була очевидною перемога опозиційних кандидатів, але на перевиборах вона буде втрачена – це буде "заслугою" саме всіх тих опозиціонерів, які не змогли між собою домовитися. 

Ні, я не хочу бути чорним пророком. Маю все-таки велику надію, що на п’яти проблемних округах кандидати від влади пролетять із тріском. Хоч і розумію, що в опозиції зараз менше шансів на перемогу. Також не наївний і усвідомлюю, наскільки важко на мажоритарних виборах домовлятися усім опозиційно налаштованим політикам. 

Але при цьому бачу, звідки йде посил щодо того, що опозиціонерів на виборах може бути багато і вони можуть боротися один проти одного. Це, по суті, та сама історія, що й з виборами президента України у 2015 році. Представники громадського руху "Третя Українська Республіка" як тільки могли, так переконували, що кандидат від опозиції вже в у першому турі має бути єдиний. Бо тільки у такий спосіб можна буде перемогти Януковича. 

Аргументи не діють і опозиціонери, кожен з яких ставить власні амбіції вище інтересів держави, готуються до окремого походу на президентські вибори. Тобто сигнал подали. І він говорить: опозиція може боротися сама між собою, незалежно від того, якого рівня це вибори. 

Нам залишається тільки сподіватися, що опозиційні політики зможуть вчитися на власних помилках і після виборів 15 грудня повернуться до розмови про необхідність єдиного кандидата у першому турі президентських виборів. Хай краще вчаться на невеликих поразках, щоб потім не програти велику і стратегічну битву. 

Віктор Матчук, член ініціативної групи громадського руху "Третя Українська Республіка"

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)