Термінатор став губернатором Каліфорнії

Люба Шара, УП — Середа, 8 жовтня 2003, 11:30
Голлівудська зірка Арнольд Шварценегер отримав 49% голосів виборців на безпрецедентних перевиборах губернатора штату Каліфорнія, перемігши 134 конкуренти. "Я приїхав до Каліфорнії ні з чим", - розчулено звернувся до своїх прихильників із привітальним словом Шварценегер. – "Каліфорнія дала мені все. Я хочу бути народним губернатором. Ми зробимо із Каліфорнії найвеличнішу країну у світі".

Діючого губернатора демократа Грея Девіса було переобрано на другий термін лише рік тому, але економічні негаразди штату викликали хвилю незадоволення серед значної частини виборців, які й почали кампанію по його відкликанню. Процес очолили ощасливлені нагодою республіканці, які поставили на "залізного Арні" і не програли, як не програли колись їхні попередники, поставивши на іншу голлівудську зірку Рональда Рейгана. Демократ Грей Девіс натомість стане першим з 1921 року позбавленим влади губернатором. У далекому 1921 році виборці штату Північна Дакота ввійшли в політичну історію Сполучених Штатів, відкликавши губернатора Ліна Фрезіера.

Серед головних причин незадоволення виборців тепер уже колишнім губернатором аналітики називають його неспроможність подолати енергетичну кризу 2000 року, коли у Каліфорнії почалися "веєрні" відключення електроенергії і бюджетний дефіцит у 39 мільярдів доларів.

Республіканцям вдалося майже демонізувати образ Девіса, звинувативши його у всіх економічних і політичних негараздах Каліфорнії. Ненависть до діючого губернатора була настільки великою, що багато виборців йшли голосувати не так за Шварценегера, як проти Девіса.

Чорний PR не оминув і самого Шварценегера, якого звинуватили у сексуальних домаганнях і обожнюванні Гітлера. За кілька днів до голосування не менш ніж 15 жінок заявили, що "термінатор" сексуально їх домагався протягом останніх 30 років.

Суперники голлівудської зірки так само стверджували, що під час свого інтерв’ю у далекому 1975 році він висловився з повагою до Гітлера. Очевидно, метою було зіграти на факті, що Шварценегер, як і Гітлер, народився в Австрії. Звинувачення було спростовано після того, як двоє осіб, які брали участь в інтерв’ю заявили, що звинувачення є нісенітницею.

Після салютів і шампанського на Арнольда Шварценегера чекають проблеми штату, який міг би стати п’ятою за розміром економіки державою світу, дефіцит у 39 мільярдів доларів і законодавчий орган, в обидвох палатах якого домінують представники демократичної партії. Чи спроможна людина, яка ніколи не працювала на виборних посадах чи державній службі керувати такою потугою? З відповіддю на це питання більшість аналітиків пов’язують політичне майбутнє Арнольда Шварценегера. Його дружина Марія Шрівер походить із сім’ї Кеннеді, а ці люди знали як треба ставати президентами.