Дванадцятий день великої війни. Російські фейки, ракети над мирними містами і третій раунд перемовин. ОНЛАЙН

"Українська правда" — Понеділок, 7 березня 2022, 05:30

Триває 12-ий день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. 

Попри сподівання окупантів, це вторгнення не вийшло швидким і легким. Опір їм чинять як українські захисники, так і цивільне населення. Оборону героїчно тримає Київ та інші міста. Деякі, як то Харків, постійно потерпають від ворожих обстрілів.

Російські ракети лише на початку прилітали на військові об'єкти. Досить швидко цілями загарбників стали мирні будинки й інфраструктура. 

За перші 11 днів війни загинули 38 українських дітей.

У той же час, Кремль приховує свої втрати і вигадує все нові й нові пояснення своїй агресії. Тамтешні пропагандисти "знаходять" в Україні то "ноутбук з маркуванням НАТО", то "розробки біологічної зброї".

Читайте онлайн минулого дня: Одинадцятий день війни. Росія зриває евакуацію, блокує гумдопомогу та обстрілює цивільних. ОНЛАЙН

Сортувати
23:53

💪Помстилися за Крим

Під Харковом ліквідовано генерал-майора російської армії Віталія Герасимова, який брав участь у другій чеченській війні та російській військовій операції в Сирії. Отримав медаль "за повернення Криму".

23:35

💔Листи з окупації, написані вручну, від журналістки Марії Бровінської, яка застрягла між Бучею та Бородянкою

"Як відповісти на запитання "Як ви?", "Що у вас?", "У вас є їжа-вода?", я не знаю. Так як будь-яка відповідь буде неправдивою і нечесною. Бути ок в такій ситуації неможливо".

"У нас нема розуміння, коли тривога, а коли ні. Тому що тривога перманентна. За себе, за батьків і дітей, за собак".

"Евакуація? А нема куди. Доріг нема. Мостів нема. Та і якщо помирати, то краще вже тут всім разом".

23:17

"Від ворога не буде жодного сліду, ми усе відбудуємо. Ми зробимо наші міста, які окупант зруйнував, кращими, ніж будь-яке місто в Росії", – Володимир Зеленський.

23:00

Короткі зведення з фронту з 14 до 23

На Вінниччині окупанти запускали крилаті ракети з бомбардувальників. Повітряні тривоги, які звучали в регіоні, були одні з найдовших – тригодинні.

На Житомирщині через російські авіаудари спалахнули пожежі на двох нафтобазах.

На Миколаївщині вороги обстріляли військову частину, де спали українські захисники: загинули 8 людей, 8 – зникли безвісти, 19 – поранені.
Збройні сили відбили міжнародний аеропорт в Миколаєві
Місцева тероборона знешкодила третій зенітний ракетно-гарматний комплекс "Панцир-С1".
Російські загарбники завдали ракетного удару по морському порту "Ольвія", постраждалих немає. 

У боях за Маріуполь морські піхотинці та бійці полку "Азов" знищили танкову роту противника, а також 6 бойових броньованих машин та близько 40 загарбників.

У Харкові внаслідок обстрілів російських окупантів загинуло 10 людей, ще одного неповнолітнього забрали в реанімацію. Загальна кількість жертв серед харків’ян із початку повномасштабної війни склала 143 цивільних особи, із них 5 дітей.

На Київщині у Макарові внаслідок авіаудару російських військ по хлібозаводу загинуло 13 осіб
Протиповітряні сили оборони збили над Києвом російський літак, ще один було знищили у повітряному бою в околицях столиці. Ворожий російський гелікоптер збили над Вишгородом.

22:40

🏆Нагороди для Зеленського

Володимир Зеленський отримав медаль Свободи Рональда Рейгана. Нагороду заснувала Фундація американського президента Рональда Рейгана у 1992 році. Її вручають видатним світовим діячам за "здійснення значного та тривкого внеску у розвиток свободи у світі".

Також президент Чехії Мілош Земан збирається нагородити президента України найвищою державною нагородою Чехії – ймовірно, йдеться про орден "Білого лева""Президент (Володимир Зеленський) показав мужність і хоробрість, залишившись у своїй країні, незважаючи на пропозиції про евакуацію", – пояснив своє рішення Мілош Земан.

22:20

"Виглядає так, що війська загарбника контролюють виключно деякі дороги і напрямки, але не території. Усі мапи, котрі розповсюджує Росія схожі на блеф", – Дорж Бату, колишній працівник NASA.

 
21:44

На Житомирщині після авіаударів РФ горять дві нафтобази – у Житомирі та Черняхові.

 

21:34

💪Ще два руських літаки пішли слідом за кораблем. Слава ППО ЗСУ!

 
21:15

Народний депутат України зі "Слуги народу" Євгеній Шевченко намагався перетнути державний кордон, його затримала СБУ.

20:59

Основні події 12 дня війни в інфографіці "Української правди"

 
20:50

😡Російські окупанти знищили пам‘ятник захиснику України – оперному співаку, солісту Паризької національної опери, волонтеру, учаснику Революції Гідності та бойових дій на Сході України – Василю Сліпаку.

"Ми не пробачимо окупанту таких низький дій, зовсім скоро кожен з них буде покараний та відчує "український мир" на власній шкірі. Самопожертва Василя Сліпака в ім‘я незалежної України завжди в наших серцях. Тож пам‘ятник відновимо і цілісність країни теж", – командування 30 омбр, яке встановлювало пам'ятник.

 

20:30

Команда студентів і випускників Українського католицького унівеситету (УКУ) створила сайт з посилами про війну для понад 30 країн світу – "Post to Stop War".

На ресурсі є десятки цільових месиджів-посилів різними мовами світу, а також, галерея постерів. 

Країни, які зараз є у проєкті: Австрія, Афганістан, Білорусь, Боснія, Бразилія, Велика Британія, Вірменія, Грузія, Данія, Ізраїль, Іран, Іспанія, Італія, Канада, Киргизстан, Китай, Латвія, Німеччина, Норвегія, Польща, Португалія, Росія, Румунія, Сербія, Словаччина, США, Туреччина, Франція, Хорватія, Швеція та Японія.

 
 
 
19:54

Третій раунд переговорів України та РФ завершився

"Ми отримали деякі позитивні результати з точки зору логістики гуманітарних коридорів. У них будуть внесені зміни. Ми отримаємо більш ефективну допомогу людям, які сьогодні потерпають від агресії РФ", – Михайло Подоляк.

17:24

Внаслідок авіудару по хлібзаводу в Макарові на Київщині загинуло 13 людей. Живими з-під завалів дістали п'ятьох.

17:15

За інформацією журналіста-розслідувача Bellingcat Христо Грозєва, росіяни висували Україні вимогу призначити Юрія Бойка прем’єр-міністром. 

Втім три високопоставлені джерела з найближчого оточення президента Зеленського категрично спростовали УП цю інформацію. 

Згодом радник голови ОП Михайло Подоляк закликав не звертати уваги на токсичні прізвища політиків, яких росіяни "по дурості" витягують в український інформпростір. 

16:40

Здається, культовій пісні "Вона" гурту "Плач Єремії" потрібна оновлена версія...

16:30

Між Україною та Росією почався третій раунд перемовин.

16:18

Україна озвучила свої очікування від Суду ООН в Гаазі – відтак Росія має: 

1) негайно призупинити воєнні дії

2) забезпечити такий стан справ, щоб військові, якими вона керує або підтримує, не сприяли військовим операціям

3) утриматися від будь-яких дій, що ускладнюють цей спір

4) звітувати суду про виконання цього наказу.

16:12

"Ще не вмерла України ні слава, ні воля!"

Жителі Старобільська на Луганщині зняли з флагштока прапор так званої ЛНР і, співаючи гімн, підняли над містом жовто-блакитний стяг.

15:59

Росія заявила, що нібито може припинити війну будь-якої миті, якщо Київ виконає "умови" Москви – закріпить у Конституції позаблоковий статус, визнає Крим російською територією, а Донецьк і Луганськ незалежними державами.

"І це все. Це може зупинитися будь-якої миті", – сказав прессекретар Путіна Дмитро Пєсков.

А де ж з риторики поділась "денацифікація" 🤷‍♀️

15:51

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний закликав жителів окупованих міст долучалися до руху опору:

"У вас є зброя, боєприпаси і мотивація. Захистіть рідний дім!".

Водночас основою українського спротиву Залужний назавав "мужність і майстерність українського солдата", який стримує наступ, і попросив командирів берегти особовий склад.

15:29

При Головному управлінні розвідки Міноборони України створено спецпідрозділ міжнародного легіону – він уже виконує бойові завдання 💪

Формування інтернаціонального легіону продовжується. Наразі кількість охочих уже перевищила 20 тисяч, це ветерани та добровольці з 52 країн світу.

15:10

14 березня американський тижневик The New Yorker вийде з обкладинкою, присвяченою Володимиру Зеленському.

Її автор, американський ілюстратор Баррі Блітт, назвав свою роботу "Стійкість".

На ній Зеленський у військовій формі піднімає над собою прапор України, у той час як високо над ним здіймаються вибухи.

 

15:00

⚡Літак президента-втікача Віктора Януковиа RA-09617 прилетів з Москви у Мінськ.

Раніше українська розвідка повідомляла, що Кремль збирався знову посадити втікача в крісло президента.

 
14:50

Президент Володимир Зеленський не збирається залишати Київ, – радник голови ОП Михайло Подоляк.

"Він точно не покине Київ. Він – людина обезбашенна, у доброму значенні слова, він не боїться. Він вважає, що має перебувати всередині, у серці країни", – сказав Подоляк в інтер'ю російській журналістці.

14:40

Херсонщина продовжує протестувати: сьогодні на мітинг проти окупантів вийшли жителі Чаплинки!

Як повідомляє "Суспільне. Херсон", росіяни зупинили ходу на асканійському перехресті і відкрили стрільбу в людей – очевидці повідомили про двох поранених.

14:20

11:52

Енергодар прощається із загиблими героями, які захищали Запорізьку АЕС.

 
11:47