Тринадцятий день війни. Як тримається український фронт і падає російська цивілізація. ОНЛАЙН

"Українська правда" — Вівторок, 8 березня 2022, 05:30

Спливає вже другий тиждень з того моменту, як Путін оголосив війну Україні. Як російські війська атакують не лише військові об'єкти, а й мирні українські міста. Але крім того – як Путін і його посіпаки все більше ізолюють свою ж Росію від цивілізованого світу і зводять нанівець її економіку. 

"Українська правда" щодня цілодобово розповідає про події на фронті, в Україні та закордоном в режимі онлайн. Це хроніка війни.

Читайте онлайн минулого дня: Дванадцятий день великої війни. Російські фейки, ракети над мирними містами і третій раунд перемовин. ОНЛАЙН

Сортувати
09:39

Міністерство оборони повідомляє загальні бойові втрати (з 24.02 по 07.03):

  • особового складу - майже 12 тисяч осіб,
  • танків ‒ 303 од,
  • бойових броньованих машин ‒ 1036 од,
  • артилерійських систем –120,
  • РСЗВ - 56,
  • засоби ППО - 27,
  • літаків – 48,
  • гелікоптерів – 80 од,
  • автомобільної техніки - 474,
  • кораблі / катери - 3 од,
  • цистерн з ПММ - 60,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 7.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

P.S. В Сумах наші захисники захопили парадний танк 

09:30

Кабінет міністрів спростив укладення шлюбів із військовослужбовцями за їхньої відсутності. Тепер можна укласти шлюб без особистої присутності нареченого (нареченої). 

 
09:18

Щодо відкриття гуманітарного коридору

Ірина Верещук: "Сьогодні має запрацювати гуманітарний коридор для міста Суми. Цей факт офіційно погоджений міністерством оборони Росії у відповідному листі до Регіональної делегації Міжнародного комітету Червого Хреста в Росії.

Маршрут для гуманітарного коридору один для евакуації людей: Суми, Голубівка, Лохвиця, Лубни, Полтава.

Жодні інші маршрути не погоджувались. Ми вже маємо інформацію про те, що російська сторона запланувала зрив роботи цього гуманітарного коридору. Готуються маніпуляції з маршрутом, щоб змусити людей поїхати іншим шляхом. НЕ погодженим. НЕ безпечним.

Закликаємо російську сторону не вдаватися до маніпулятивних дій і виконати обіцянку, яка зафіксована документально.

Домовлено про початок режиму тиші за маршрутом о 9-й годині за київським часом. Часові рамки роботи гуманітарного коридору – з 9-ї ранку до 21-ї години.

Домовлено, що о 10-й годині ранку перша колона має розпочати рух з міста Суми. Також услід за колоною рухатиметься цивільне населення на власному автотранспорті."

08:58

Внаслідок воєнних дій російські окупанти знищили 1678 будівель критичної інфраструктури, серед яких:

  • транспортна інфраструктура – 182 об'єкти, з яких 79 зруйновано повністю;
  • життєзабезпечення населення – 98 будівель, 2 з яких - повністю;
  • освітні заклади (школи, садки, університети) – 37 будівель, з яких 3 зруйновано повністю;
  • медичні заклади – 20 будівель;
  • житлові будинки – 1234 будівлі, з яких 112 зруйновано повністю;
  • заклади соціальної сфери – 3 об'єкти;
  • інші об'єкти – 127 будівель, з яких 55 зруйнованих повністю.
 
08:50

Янукович звернувся до Зеленського: "Особисто ви зобов'язані будь-якою ціною зупинити кровопролиття і досягти мирного договору" - пропагандистське кремлівське ЗМІ "РИА Новости"

 
 
08:41

Росія вже на 1-му місці у світі за кількістю санкцій проти неї!

Залізна завіса опускається.

 
08:27

🇺🇦 Ситуація в регіонах

📍Київщина
Бої в Ірпіні. Обстріли у Макарові, район Гостомеля. Рух ворожої техніки на півночі Броварського району. Постійна тривога авіаударів по Василькову, Білій Церкві, Гостомелю, Узину. Регіон готується до евакуації.

📍Кіровоградщина
В області спокійно.

📍Волинь
Ніч була спокійною.

📍Херсон
О другій годині ночі було чутно потужні взриви. Наслідки з'ясовуються.

📍Житомирщина
Ніч була спокійною. Перед тим ввечері – авіаналіт. Удар по двом нафтобазам та промзоні.

📍Запорізька область
Ситуація по області: ворог готується до наступу в бік Запоріжжя, перегруповуючи війська.
В окупованих населених пунктах Пологи, Василіва, Токмак, Мелітополь, Бердянськ та Енергодар ситуація контролюється очільниками громад.
У цей же час ворог намагається встановити поліцейський режим за допомогою неприхованого терору, спрямованого на цивільниих.

📍Рівненщина
Ніч була тихою.

📍Вінничина
Ніч минула спокійно.

📍Хмельницька область
Повітряна тривога. Намагання обстріляти Старокостянтинів. Атаку відбито.

📍Тернопіль
Ніч була спокійною.

📍Черкаси
В області ніч минула без тривог.

📍Львівщина
Ніч була тихою.

📍Чернігівщина
Чернігівська область: вночі кілька повітряних тривог. Оборонні бої біля Чернігова, в області.

📍Сумщина
Авіаційний наліт по житлових кварталах міста, у приватному секторі. Понад 20 загиблих та поранених, серед яких діти. Сумський район – також авіаудари по селах, по звичайних будинках. Кількість жертв уточнюється.
Охтирка – нічний авіаналіт, бомбили житлові квартали, приватний сектор, продуктові магазини. Знову вдарили по і так розбитій ТЕЦ. Місто 4 день без тепла повністю. Кількість жертв уточнюється, ДСНС розбирає завали.

📍Полтаващина
Ввечері – повітряні тревоги у Лубнах та Полтаві. Вночі – спокійно.

📍Чернівці
В Чернівцях ввечері була повітряна тривога. Ніч пройшла спокійно.

📍Івано-Франківськ
Ніч минула спокійно.

📍Луганщина
Обстріли Попасної, Рубіжного та Сєвєродонецька. У Попасній попадання у психоневрологічний диспансер – 2 загиблих. У Рубіжному – 3 поранених цивільних. Відсутнє газопостачання, частково електрика та вода.

📍Донеччина
Мангуш, останнє смт перед Маріуполем – під контролем росіян. Маріуполь 8 березня ненадовго пробився на зв'язо. У місті важка ситуація. Дуже чекають на гуманітарку.
Волноваху вже зруйнували. Евакуація звідти 8 березня продовжиться.
В районі Авдіївки обстріли. В районі Мар'їнки зранку розпочався бій

📍Одеса
Ніч була спокійною.

📍Миколаївщина
Вчора відбили від місто від окупантів. Вночі лунали вибухи. В області вночі все було тихо.

📍Дніпро
На Дніпропетровщині ніч минула без тривог.

📍Харківщина
Харків вночі – відносно спокійний. В області велися бої в Ізюмському та Дергачівському напрямках.

📍Закарпаття
Ніч була спокійною.

08:15

Одна стежина, щоб до дому йшла сама,
Одна любов на все життя,
Одна журба до забуття
І Україна, бо в нас іншої нема!

08:01

$10 млрд. Це збитки, яких зазнала транспортна інфраструктура України з початку війни. На відновлення найбільших об’єктів знадобиться один-два роки.

"Звичайно, що це трагедія не наша, ця війна не наша – Україна захищає інтереси всього цивілізованого світу, ми так само будемо відновлювати цю країну не самостійно", – міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

07:32

Зведення від Генштабу:

  • Противник продовжує наступальну операцію, але темп просування його військ значно уповільнився.
  • Триває героїчна оборона міста Чернігова. Сили оборони Києва продовжують захищати столицю.
  • Українські війська проводять оборонну операцію вздовж державного кордону на Півдні та здійснюють прикриття морського узбережжя, ведуть оборонні бої у передмісті Миколаєва.
  • У Харківській, Сумській, Чернігівській та Київській областях, на тимчасово окупованих територіях фіксуються факти грабежів, насильницьких дії щодо місцевих мешканців, захоплення цивільних помешкань, використання сільськогосподарських ангарів для стоянки військової техніки, облаштування вогневих позицій в густонаселених районах та об’єктах цивільної інфраструктури.
  • На окупованих територіях Херсонської та Миколаївської областей для впливу на місцеве населення окупанти використовують підрозділи психологічної боротьби, які мають завдання проводити пропагандистську роботу з мешканцями.
07:24

Війна в Україні – на сторінках світових медіа. Про що пишуть іноземці?

📝 The New York Times

"Майже через два тижні після вторгнення в Україну уявлення про російські збройні сили, яких мають побоюватися інші європейські країни, було зруйноване."

"Незважаючи на те, що російські сили значно більші за свого супротивника і мають більш досконале озброєння і перевагу в повітрі, вони застрягли майже скрізь, борючись з проблемами тилового забезпечення, очевидним поганим моральним духом військ і тактичними помилками, якими скористалися українські війська.

Не маючи можливості досягти великих військових успіхів, росіяни проводять кампанію невиборчих бомбардувань, тероризуючи мешканців українських міст та сіл."

"Більшість ознак вказують на загострення конфлікту, який ризикує перекинутися на сусідів України з альянсу. Такий розвиток подій став би серйозним випробуванням для президента Байдена і міг би вивести Сполучені Штати та Росію, які мають найбільші у світі арсенали ядерної зброї, на траєкторію прямого бою."

📝 The Guardian

"Можливо, найнезрозумілішим аспектом рішення Путіна про вторгнення є ідея, заснована, очевидно, на нерозуміння того, наскільки Україна змінилася за останні вісім років, що місцеві жителі у таких містах, як Одеса, вітали б російські війська захопленими вигуками та букетами квітів.

Натомість зображення з окупованих південних міст, таких як Херсон, показали, що хоч би скільки би російська авіація не вкладала в конфлікт, результат гри виглядає неясним. Хоробрі беззбройні українці зіткнулися з танками і вийшли на вулиці, розмахуючи українськими прапорами, а російські солдати збентежено дивилися на непокору людей, яких, на їхню думку, вони звільняли."

📝 Daily Mail

"Я не боюся": сміливий Зеленський показує своє місцезнаходження в Києві і каже, що "звір" Путін наступним нападе на членів НАТО, якщо Україна впаде, і благає Байдена оголосити безполітну зону, незважаючи на ризик ядерної війни.

📝 The Economist

"Витративши місяці на те, щоб применшити загрозу війни, він (Володимир Зеленський – УП) напрочуд швидко перетворився з невдачливого політичного аутсайдера на героя воєнного часу та світову ікону порядності. Його харизма та акторський досвід ідеально підходять для війни, зануреної у соціальні мережі".

"Спостереження за тривалою та кривавою облогою Києва ще більше розсердить громадську думку у значній частині світу і, таким чином, може призвести до ще більш жорстких санкцій проти Росії."

06:00

Як пройшла ніч на фронті

  • Росіяни бомбардували Суми, влучивши у житлові будинки. В місті є загиблі і поранені. Під удар ворожої артилерії також потрапила Охтирка на Сумщині, бої за якую ведуться з перших днів війни.
  • У Житомирі і околицях окупанти завдали авіаударів по бронетанковому заводу, аеропорту та нафтобазі.
  • Українські війська на Харківщині та під Києвом збили три російські винищувачі, один гелікоптер і знищили "крилату" ракету.
05:46

Чуєте вибухи вночі? Управління держохорони просить не поспішати писати це в соцмережах. Так ви можете "здати" ворогу позиції українських військових.

"Поки ви чуєте роботу ППО, дороги, будинки і мости будуть цілими".

05:30

Доброго ранку 😊

Росія стала найбільш "підсанкційною" країною у світі, обійшовши Іран, Сирію, КНДР тощо.

  • Комісія Європейського Союзу призупиняє співпрацю з російськими організаціями у галузі досліджень, науки та інновацій.

  • YouTube заблокував два канали російського пропагандиста Володимира Соловйова.

  • Американська компанія Procter & Gamble зупиняє інвестиції та рекламну діяльність в РФ. Залишиться тільки продаж товарів базової гігієни. Компанії належать бренди Pampers, Ariel, Tide, Lenor, Always, Tampax, Braun, Gillette, Head & Shoulders, Pantene, Fairy, Mr. Proper, Oral-B, Blend-a-Med, Old Spice, Safeguard.

  • Adidas тимчасово зачиняє свої магазини в Росії. Проте наразі не виходить з російського ринку.

  • Група брендів Levi Strauss & Co зупиняє роботу в РФ. Це бренди Levi’s, Dockers та Signature. Компанія також оголосила про збір пожертв благодійним організаціям, що працюють в Україні.

  • Apple зупинив роботу реклами застосунків на майданчику App Store у Росії.

  • Країну-агресора залишили найбільші аудиторські компанії світу, які ще називають "великою четвіркою".

  • Захід почав активно готуватися до нового пакету санкцій проти агресора.

Читайте детальніше: Без "великої четвірки", зате з доларом по 150: підсумки економічного фронту 7 березня