Війна в Україні. День 40. ОНЛАЙН

"Українська правда" — Понеділок, 4 квітня 2022, 05:00

Триває 40-й день повномасштабної війни з Росією. Вороги відступають з Київщини, Чернігівщини та Сумщини, залишаючи після себе сотні вбитих, закатованих, зґвалтованих і спалених українців. 

Збираємо та розповідаємо про найважливі події воєнного дня в цьому онлайні. 

15:20

Військова розвідка оприлюднила список військовослужбовців 64-ї окремої мотострілецької бригади Росії, які чинили злочини проти українців у Бучі під Києвом. Читайте його тут.

14:36

Що відбувається на Чернігівщині, звідки відступають росіяни? ⬇

  • Російські війська вже залишили околиці Чернігова.
  • Тривають роботи з розмінування доріг.
  • Місцевим жителям потрібно поки утриматися від поїздок територією області.
  • Зараз Служба автодоріг, військові, адміністрація займається забезпеченням, організацією маршрутів по території всієї області для того, щоб ми якомога швидше відновили нормальний трафік і змогли доїхати до будь-якого куточка Чернігівської області.
  • З облцентру організували відносно безпечний маршрут для гуманітарної допомоги та евакуації.
13:48

Мінкульт закликає припинити усі культурні діалоги з росіянами.

Зокрема, припинити усі форми співробітництва з:

  • російськими інституціями сфери культури та медіа; 
  • представниками російської федерації за кордоном, які відверто виступають на підтримку війни;
  • з тими, хто не вважає за потрібне висловити чітку позицію, замовчуючи війну в Україні; 
  • діячами культури, які перетинали кордони тимчасово окупованих Луганської, Донецької областей та Крим. 

"Під час війни неможливе жодне російсько-українське примирення через культуру. За жодних обставин. Будь-які тези про "братні народи" і спільну культуру є лише маніпулятивними."

13:20

Останні новини з фронту:

  • Російські окупанти обстріляли житлові райони міста Дергачі у Харківській області. 3 людей загинули та ще 7 отримали поранення.
  • Під обстріл росіян потрапила церква на Луганщині. Два священники отримали поранення.
  • У Білорусі помітили сотню одиниць російської техніки, що їдуть у бік Москви.
  • Український Генштаб повідомляє, що ворог проводить перегрупування сил для відновлення наступу на сході України.
11:47

"Російська влада відповідає за ці злочини. Вони підпадають під дію міжнародного права окупації."

Європейський Союз звинуватив російську владу у скоєнні звірств на вже звільнених територіях у Київській області. Глави дипломатії ЄС Жозеп Боррел:

"Переконливі зображення великої кількості загиблих і жертв серед мирного населення, а також руйнування цивільної інфраструктури показують справжнє обличчя жорстокої загарбницької війни, яку Росія веде проти України та її народу."

11:45

Російські ракети, які прилетіли вночі Одесу, в ціль не влучили. Але є пошкоджені нежитлові будівлі.

11:09

Держсекретар США Ентоні Блінкен:

"Росія мала три цілі: підпорядкувати Україну своїй волі, позбавити її суверенітету та незалежності; встановити російську владу; розділити Захід, розділити союз. І за всіма трьома напрямками провал."

10:10

Розвідка Британії: Росія продовжує консолідувати сили для наступу на Донбас і перекидає в цей район найманців "Вагнера".

10:03

Загальні втрати росіян станом на 4 квітня:

  • особового складу – близько 18 300 осіб
  • танків ‒ 647 одиниць
  • бойових броньованих машин ‒ 1844
  • артилерійських систем – 330 од
  • реактивних систем залпового вогню – 107
  • засоби протиповітряної оборони – 54
  • літаків – 147
  • гелікоптерів – 134
  • автомобільної техніки – 1273
  • кораблі/катери – 7
  • цистерн з паливо-мастильними матеріалами – 76
  • безпілотних літальних апаратів оперативно-тактичного рівня – 92
  • спеціальна техніка – 25
  • пускові установки оперативно-тактичних ракетних комплексів/ТРК – 4
09:37

Евакуація 4 квітня

📍Маріуполь – Запоріжжя

Маршрут працюватиме для приватного транспорту.

Із Запоріжжя по маршруту в Маріуполь виїзжають 15 автобусів для евакуації.

Делегація Міжнародного комітету Червоного хреста планує продовжити рух до Маріуполя з міста Мангуш разом з 7 автобусами. 

📍міста Сєвєродонецьк, Попасна, Лисичанськ, Рубіжне та селище Нижнє (Луганська область)

Окупаційні війська в Луганській області постійно порушують режим тиші і обстрілюють гуманітарні колони

Попри це мужні поліцейські, військові і звичайні водії під керівництвом голови Луганської військової адміністрації продовжують допомагати цивільному населенню евакуюватись.

09:19

"Багато людей поховані в городах на подвір'ях. Точної кількості ми не можемо визначити. Ще нема списків усіх."

У звільненій від окупантів Бучі, де лишились докази кривавих злочинів росіян, поховали вже 330-340 вбитих загарбниками цивільних. Але працівники рітуальної служби кажуть, що це ще не всі загиблі.

09:04

Ситуація в регіонах станом на 8.00

📍Волинь, Закарпаття, Рівненщина, Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька, Хмельницька, Вінницька, Кіровоградська, Запорізька, Дніпропетровська області, Житомирщина, Сумщина, Черкащина та Полтавщина

Ніч минула відносно спокійно у багатьох областях.

📍Одеська область

Вночі – ракетний обстріл. Є попадання в інфраструктурний об'єкт. Деталі встановлюють.  

📍Тернопільщина 

Під час повітряної тривоги 3 квітня приблизно о 22.30 ворог скинув ворожий об'єкт на територію нафотобази у Тернополі. Постраждалих немає. На місці працюють працівники служби ДСНС та поліції.

📍Харків 

Увечері окупанти обстріляли Слобідський район Харкова – 7 людей загинули, 34 поранені, серед них 3 дітей. 

Бої тривають в Ізюмському напрямку. 

📍Донецька область

Мар'їнка – спроба наступу, атаку відбито. Зараз усе контрольовано.

Авдіївка – обстріли реактивною артилерією. Є поранені серед цивільних,  пошкоджені житлові будинки та інфраструктура. Красногорівка, Вугледар, Світлодарськ –обстріли.

Маріуполь – без змін. Блокада. Зелений коридор, обіцяний для Червного Хреста, не спрацював.

📍Луганщина

Майже всі міста під постійним мінометним вогнем, всюди пожежі. Обсяги руйнувань та дані щодо поранених і загиблих наразі встановлюються. 

3 квітня під час артобстрілу у Новодружеську загинули два волонтери, які видавали гуманітарку людям.

📍Миколаївська область

По місту – обстріли вдень та вночі. Дані про потерпілих внаслідок обстрілів вночі уточнюються. Сьогодня вранці знов були обстріляні спальні райони Миколаєва. Дані щодо постраждалих уточнюються. Учора ввечері було обстріляно місто Очаков, є загиблі та поранені.

📍Херсонщині

Погіршується ситуація. Вибухи та обстріли – на території всієї області, особливо на кордонах Дніпропетровщини та Миколаївщини. У селах відсутні світло та вода, ліків немає взагалі, а магазини зачинені з початку війни. Ситуація критична. За останню добу 67 населених пунктів на Херсонщині залишаються без електро- та водопостачання.

📍Чернігівська область

ЗСУ перевіряють звільнені від окупантів села Чернігівської області наразі у північній частині і ближче до кордону. Обстрілів Чернігова не було, постійні повітряні тривоги.

📍Київська область

Продовжується зачистка та розмінування в Бучанському, Вишгородському та Броварському районі. У громадах, які перебували під окупацією, проводяться роботи по розмінуванню, відновлення газо-, електропостачання, зв'язку, завозиться гуманітарна допомога. Також правоохоронні органи проводять фіксацію злочинів, які були заподіяні окупантами до мирного населення. Встановлено посилену комендантську годину.

08:15

Окупанти нанесли кілька ракетних ударів по Миколаєву!

08:04

У Новодружеську Луганської області під час мінометного обстрілу загинули двоє українських волонтерів.

07:32

"Останні звірства Путіна – геноцид", "Жах у Бучі", "Гірше, ніж ІДІЛ".

З такими заголовками вийшли світові ЗМІ після оприлюдених фото із вбитими та закатованими жителями зі звільнених Бучі, Ірпеня та інших міст на Київщині.

07:20

Президент Зеленський у ніч на 4 квітня виступив із відеозверненням до учасників та глядачів церемонії вручення музичної нагороди Grammy, закликавши підтримати Україну у війні проти Росії "у будь-який спосіб".

"Що є найсильнішим контрастом до музики? Тиша зруйнованих міст і вбитих людей. Наповніть тишу вашою музикою. Зробіть це сьогодні, щоб розповісти нашу історію. Підтримайте нас, як тільки можете. У будь-який спосіб, тільки не мовчанням…

Українські музиканти носять бронежилети замість смокінгів. Вони співають для поранених у шпиталях, навіть для тих, хто не може їх почути. Але музика все одно прорветься і буде почута", – сказав президент.

 

Після його слів американський співак Джон Ледженд, українська співачка Міка Ньютон, яка мешкає у США, та поетеса Любов Якимчук виконали композицію "Free", присвячену Україні. Ньютон співала українською.

07:02

Ранкове зведення він Генштабу ЗСУ:

📌 Росія почала приховану мобілізацію – перевагу надають тим, хто вже має бойовий досвід. Основні регіони для проведення мобілізації: Краснодарський край, Пермський край, Дагестан, Інгушетія, Калмикія. Командування розраховує приблизно на 60 тисяч людей.

Мотивація для резервістів – матеріальне заохочення та покращення свого матеріального становища за рахунок так званих трофеїв, тобто грабежу і мародерства. 

Укомплектування озброєнням та технікою відбуватиметься за рахунок зняття зі зберігання застарілої техніки. Деяких зразкам понад 30 років

📌 на території Донецької та Луганської областей захисниками та захисницями України за минулу добу відбито сім ворожих атак, знищено 2 одиниці броньованої техніки, 43 автомобіля та міномет.

📌 зенітно-ракетні війська Повітряних сил за попередню добу уразили 6 повітряних цілей: 3 літаки (Су-34, Су-35 та літак ретранслятор Іл-22), вертоліт та дві крилаті ракети. Пілоти Іл-22 зробили аварійну посадку в Ростові.  

06:45

Вночі по Одесі нанесли ракетний удар, – речник ОВА Сергій Братчук у коментарі "Суспільному".

06:13

Американська компанія Maxar Technologies опубліковала знімки братської могили в Бучі, виритої на території церкви Андрія Первозванного.

Як розповідав керівник місцевої лікарні Андрій Левківськмй, там комунальники поховали 67 тіл ще 10 березня. 

Reuters, який публікує знімки, уточнює, що траншея має довжину 13,7 метра – це приблизно половина гранітного обеліска в Парку вічної слави в Києві.

 
 

Відео з 10 березня, оприлюднене Андрієм Левківським:

05:15

Червоно-чорна Буча на полотнах українських ілюстраторів

Ілюстрація Нікіти Тітова 
ілюстрація Марії Білінської 
ілюстрація Нато Мікеладзе 
 ілюстрація Антона Логова
04:31

"Буча – це я" – рефлексія керівника подкастів УП Федора Попадюка

"Я дивився на мертвих людей, яких не до кінця засипали піском, на тіла, що лежали на землі, на потемнілі руки та обличчя. 

І в момент, коли я подумав, що всі вони – це ще і я....

Це в моїй квартирі вибили двері, це мені зв'язали руки. Це мене змушували почати співпрацювати. Це мене били в обличчя прикладом і це я відчуваю онімілість, гострий біль і смак гарячої крові.

Це мені надягли мішок на голову і вистрілили в потилицю. І це я лежу на асфальті поряд із власним будинком...

Це мене переїхав танк. Мене смертельно ранять уламки. Це я горю живцем.

Я – це вони. Вони – це я, якому пощастило не опинитися не там і не в той час. Якому пощастило продовжити жити і який може плакати лише тоді, коли уявляє себе на їхньому місці. 

Плакати і бажати пережити те саме тим, хто все це з нами зробив".

Теми: війна
Матеріали за темою