«За життя»:

Хто кому Вадим Рабінович?
Нардеп Рабінович — лідер партії «За Життя». Її де-юре не існує. У цьому Рабінович звинувачує Мін'юст. Партія називається «Центр» і на виборах 2006 року нею керував майбутній радник Януковича — Гавриш. Рабінович очолив партію три роки тому. Зараз нардеп входить до фракції «Опоблок» та заявляє, що всі опоблоківці мають скласти мандат. Нібито народ підтримав саме його, а не партію. Чинний голова політради Мураєв голосував за диктатуру 16 січня 2014 року, чим підтримав введення відповідальності за мітинги та критичні висловлювання у ЗМІ. Тепер його партійці пікетують Нацбанк, Раду та критикують владу під стягами «За Життя». ЗМІ твердять: мітинги проплачені.
Політична партія ВО «Центр» (яку тепер називають «За Життя») створена у 1999 році. Уперше взяла участь у виборах 2002 року. Увійшла до складу Виборчого блоку «Народний Рух України». За результатами виборів, блок отримав лише 0,16% голосів. До ВРУ блок не пройшов. З того часу ВО «Центр» активно висувалася на парламентські вибори у складі різних політичних блоків.
Як Кравчук повів на вибори партію у блоці «Не Так!»
У 2006 році ВО «Центр» входить до «Опозиційного блоку «Не так!», у протиставлення гаслу «Помаранчевої революції» — «Ющенко, Так!»

Очолив блок Леонід Кравчук, перший президент України і нардеп. Тоді в першу десятку списку партію «Центр» увійшов Степан Гавриш — екс-перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України. Він був представником кандидата в президенти України Віктора Януковича у 2004 році. Коли Янукович став президентом, Гавриш став його радником з питань конституційного розвитку, а у ЗМІ неодноразово захищав позиції Януковича. До речі, зараз Гавриш — активний спікер на каналі Мураєва NewsOne, а також на 112 каналі.
Вендетта Кучмі: «Центр» у складі однойменного блоку
«КУЧМА»
(Конституція — Україна — Честь — Мир — Антифашизм)
На позачергових парламентських виборах 2007 року партія «Центр» брала участь у складі виборчого блоку «КУЧМА». Очолював блок екс-помічник та радник Леоніда Кучми, Олександр Волков. Його називали «директором парламенту». До речі, Кучма під час виборів блок «КУЧМА» не підтримував. У ЗМІ припускали, що Волков зумисно дав таку назву, бо не міг пробачити Кучмі свого відсторонення з посади помічника.
У зовнішній політиці блок «КУЧМА» вважав головним стратегічним партнером України Росію і говорив про необхідність відновлення відносин, що існували до обрання Ющенка. До першої п'ятірки виборчого списку блоку «КУЧМА» входив теперішній голова Секретаріату партії «За життя» Віктор Головко. За результатами виборів блок отримав 0,10% голосів.

Нинішній голова партії Вадим Рабінович каже, що питання з політичної історії його партії треба задавати йому тільки за той період, коли він став лідером партії, а не за всі 20 років.
"Я не был руководителем партии в это время, поэтому вы мне зря задаете эти вопросы. В любой партии, которая существует 20 лет, меняются руководители… Может и есть у нас какие-то Ким Чен Иры, но насколько я знаю в остальных партиях — меняются каждые 2-3 года. Я руковожу партией, если не ошибаюсь, 3 с половиной года где-то. Поэтому, вопросы ко мне — по работе моей партии… А глава секретариата (Віктор Головко - прим. авт.) у нас и остался! Секретарь партии — это пишущая такая голова, она сидит себе спокойно, он мне не мешает тоже — пусть работает"

Вадим Рабінович
лідер партії "За Життя"
Чому «За Життя» де-юре досі не існує
Вадим Рабінович очолив партію у 2014 році. Тоді ВО «Центр» об'єдналося з низкою інших партій в «Опозиційний блок». У 2016 році ВО «Центр» оголосило про вихід з «Опозиційного блоку» і публічно перейменували в партію «Життя». Вочевидь, Рабінович має власні політичні амбіції через значний медіа-ресурс та готується йти на наступні вибори окремо.
Однак і досі на офіційному сайті партії вказано статут та програму ВО «Центр». Тому, ймовірно, відбулася фасадна зміна позиціонування політичної сили з метою відмежуватися від минулих політичних зв'язків, без реальної зміни політичного курсу.

Вадим Рабінович
лідер партії "За Життя"
"У нас съезд прошел почти год назад и нам не регистрируют название… Нет такой партии "За життя!".. Юридически — нету!.. Партия "Центр" зарегистрирована, а изменение названия пока Минюст не регистрирует уже, по-моему, пятый месяц. Если мне в течение этого месяца не зарегистрируют партию, будем с ними судиться!"
Презентуючи «оновлену» партію в ефірі 112 (Люди. Hard Talk) у 2016 році, голова політради партії, екс-депутат Харківської облради двох скликань, Євген Мураєв пояснив, що партія «За Життя» відрізняється від «політичних проектів, створених на гроші фінансово-промислових груп, які обслуговують владу («Відродження», «Опозиційний блок», «Наш край», та що має чітку ідеологію (наближену до лівоцентристської). Зазначимо, що доволі дивно чути такі заяви від нардепа екс-опоблоківця Євгена Мураєва.

Політичний філософ і дослідник пострадянських політичних культур Михайло Мінаков вважає, що партія «За Життя» є короткотерміновим, популістським за тактикою проектом зі своїм медіа-ресурсом:
"Бажання лідера партії встановити ідеологію — це приємно. Адже
ідеологія — це те, що дозволяє членам партії тримати керівництво в певних рамках. Але поки що я цих рамок не бачу, а бачу заяви керівників, що є маніпулятивними практиками, і до ідеології стосунку не мають… Будемо придивлятися до риторики двох лідерів цього проекту. Сподіватися на те, що це дійсно лівоцентристська (приміром, соціал-демократична партія) не можна. Це досить популістська партія зі своїм медіа-ресурсом
"

Михайло Мінаков
політичний філософ
Також експерт зауважує, що в суспільстві є попит на лівоцентристську ідеологію, і партія «За Життя» намагається зайняти саме цю нішу:

Михайло Мінаков
політичний філософ

"Те, що цей проект вдається до лівого популізму — це правда. Суспільний попит на це є, а пропозиції від інших політичних сил відсутні. Тому для цього політпроекту цілком можливий певний одноразовий електоральний успіх"
Чому Рабінович не виходить з «Опоблоку»
Нагадаємо, що Вадим Рабінович досі представляє цю фракцію у парламенті. Рабінович не збирається самостійно виходити з фракції «Опоблок», адже він пройшов за списком, а отже, якщо він це зробить, то втратить мандат. Разом з тим Мураєв як мажоритарник зміг вийти з «Опозиційного блоку» без втрати мандату.
"Я являюсь депутатом Верховной Рады прошедшим по списку. Поэтому, если я сдаю мандат, к примеру, как Лещенко в БПП, как Чумак в БПП, зачем? Я считаю, если нам нужно расставаться, то они должны сложить мандаты, потому что когда проходили в Парламент, у меня такое маленькое впечатление, что голосовали больше за меня, чем за них"

Вадим Рабінович
лідер партії "За Життя"
Ймовірно, тому за останній час з його боку спостерігається багато критики в адресу власної фракції.

Громадський рух ЧЕСНО намагався отримати коментар у представників фракції «Опоблоку» у Верховній Раді щодо відносин з Вадимом Рабіновичем. На прохання прес-служби підготовлено й направлено листа із запитаннями, проте протягом тижня ніхто з «Опоблоку» так і не відреагував.
Яку політику готова відстоювати партія «За Життя»
Пріоритетами партії «За Життя» названі позаблоковий статус України, адміністративна реформа та глибока децентралізація з максимальними повноваженнями територій. При цьому цікаво, що лідер партії «За Життя» Вадим Рабінович, згідно з моніторингом ОПОРИ, ніколи не голосує за законопроекти на підтримку децентралізації в Україні.

Вадим Рабінович каже, що законопроекти на підтримку децентралізації в Україні, на його думку, не відповідають поняттю децентралізації, тому він за них не голосував і не голосуватиме надалі.

Вадим Рабінович
лідер партії "За Життя"
"Децентрализационные законы, которые называет наша власть, которыми особо гордился господин Гройсман, являются как раз точным убиением децентрализации. Вся децентрализация у них заключается в одном: это… сами платите за больницы, сами платите за школы, сами платите… Это не децентрализация! Это как раз абсолютно уничтожение этого самого термина. Поэтому я за них не голосовал и голосовать не буду"
На запитання про те, якою має бути децентралізація на його думку, Вадим Рабінович пропонує провести референдум, на який винести питання скасування посади Президента, про нову Конституцію і в тому числі децентралізацію, яку не хоче називати федералізацією, щоб не нервувати співгромадян.
"Я, например, считаю, что мы должны упразднить пост Президента... Нужен большой референдум об этом, нужна новая Конституция,.. как бы вам мягче сказать, давайте слово "федерализация" не употреблять оно нервирует всех, да? а новое земельное устройство нам точно нужно, и децентрализация должна быть примерно на уровне, я считаю, Швейцарии, когда сам кантон решает, куда он направляет свои деньги, что они делают. А не так, что кто в хороших отношениях власть будет помогать, в плохих отношениях то тебе и мусор не дадут увезти никуда. Поэтому, это не децентрализация, это анекдот"

Вадим Рабінович
лідер партії "За Життя"
Чому медіа-магнат Вадим Рабінович подався в політику?
Після того, як Рабінович очолив партію «За життя» він майже одразу балотується в президенти на виборах після Революції Гідності. Набрав 2,25% і посів 7 місце.
2,9 млн грн

містив передвиборчий рахунок кандидата Вадима Рабіновича у президенти
Майже вся ця сума була витрачена на рекламу в ЗМІ.

Вже за кілька місяців Рабінович балотується в нардепи у списку «Опоблоку» під 4 номером. Таким чином можемо припустити, що на президентських виборах кандидатура Рабіновича була суто технічна. У парламенті став заступником голови комітету з прав людини.

Нагадаємо, що Рабінович є українським медіа-магнатом та засновником ТОВ «НЬЮС НЕТВОРК» та ТОВ «АППІА». Власником телеканалу News One зараз є його однопартієць Євгеній Мураєв. З 2013 року Рабінович був власником телеканалу News Network, який у 2014 році було перейменовано на телеканал «Rabinovich TV». Тоді ж Рабінович забрендував й радіостанцію, перейменувавши «Радіо Ренесанс» на «Рабінович ФМ».
8

запитів подав Рабінович як нардеп, більшість з яких стосується інформації про створення та механізми фінансування агентства по облаштуванню державного кордону (проект "Стіна"/"Європейський Вал")
36

законопроектів, за даними
інструменту "Групи інтересів",
зареєстрував Рабінович
10

законодавчих партнерів, за даними "Групи інтересів", має Рабінович, більшість з яких — не члени "Опозиційного блоку"
На думку парламентского аналітика ЧЕСНО Павла Миронова, це досить нетипово для «опоблоківців» та свідчить про те, Рабінович ніколи не робив великої ставки на цю політичну силу.
36%
Рабінович, за даними ОПОРИ,
присутній на голосуваннях у ВРУ
14%
випадках він голосував проти
своєї фракції "Опозиційний блок"
Рабінович активно голосував за арешт народного депутата Олександра Онищенка та за квоти для української музики. Разом з тим, нардеп ніколи не голосує за бюджети, за антимонопольну реформу, відкритість та прозорість роботи парламенту, волонтерство, декомунізацію, прозорість власності на ЗМІ, публічні закупівлі, підтримку фрілансу та електронне декларування тощо.

Нагадаємо, Рабінович запам'ятався законодавчою ініціативою скасувати трансляцію засідань Верховної Ради... у четвер. Як сказано у пояснювальній записці, політики зловживають прямою трансляцією пленарних засідань, що «заважає законодавчому процесу у Верховній Раді». Утім, чому у немилість народного депутата випав саме четвер — залишається під питанням. Загалом Рабінович за 8 скликання подав 45 законопроектів, однак прийнятий був лише один.
Керівництво партії «Центр» («За Життя»)
Хоч партію юридично не перейменували, але на сайті назву вже змінили. У розділі «обличчя партії» на офіційному сайті окрім її лідера можна побачити лише трьох чоловіків, очевидно, політики гендерної рівності партія ще не виробила.

Отже, головою секретаріату партії «За життя» є Віктор Головко. Він значиться офіційно помічником нардепа Вадима Рабіновича. Також помічником політика значиться і Вячеслав Вікторович Головко, ймовірно син голови секретаріату партії.
Заступник Рабіновича по роботі зі ЗМІ у партії «За життя» значиться Володимир Кацман. Він також значиться помічником нардепа й отримує зарплатню.

Як писав Громадський рух ЧЕСНО, напередодні виборів 2012 року Мураєв (який висувався від «Партії регіонів») проводив заходи з наданням подарунків, допомоги, розвитку інфраструктури «на замовлення» виборців, що дозволило зробити висновок про його причетність до непрямого підкупу виборців.
ЗМІ: Проплачені пікети в
урядовому кварталі
Хоча Мураєв і голосував за диктатуру 16 січня 2014 року, яка мала б підвищити відповідальність за участь у масових заходах та ввести кримінальну відповідальність за критичні висловлювання у ЗМІ, партія тепер доволі часто пікетує Нацбанк і парламент.

У листопаді 2016 року Києвом пройшли масові хвилі мітингів під НБУ, а також Верховною Радою, Адміністрацією президента та іншими центральними органами влади з вимогою звільнити голову установи Валерію Гонтареву та знизити тарифи.
Ця політична сила не пропонує розв'язань
причин сьогоднішніх бід
- Михайло Мінаков
Зокрема у соціальних мережах з'явилися повідомлення про збір масовки на акції протесту.

Також, журналістам «Радіо Свобода» вдалося зафіксувати на відео, як за гроші збирають людей на протестні акції у Києві. Крім того, в місті були помічені «тітушки». Учасники так званого мітингу навіть не знали його справжньої причини, а на відповідь журналіста відповідали що мітингують «проти грипу». На підтримку цих мітингів виступили також «Батьківщина» і «Опозиційний блок».

Вадим Рабінович каже, що це все провокації, влаштовані, за його словами, владою, яка начебто приводить на його мітинги спеціальних людей, котрі іншим людям нібито роздають перед телекамерою гроші.

Вадим Рабінович
лідер партії "За Життя"
"Это шатуны! Я это все уже слышал…Я даже знаю людей, которым деньги раздавали внаглую вот так вот давали им, а подходила камера и снимала. А еще через 10 минут эта же камера снимала других людей. Поэтому я на эти провокации не ведусь — я знаю, что так работает наша власть, но это ее личное дело"
Політичний філософ Михайло Мінаков додає, що, попри певний мобілізаційний потенціал, партія «За Життя» не пропонує реальних розв'язань проблем дискомфорту в українському суспільстві:
"Сама назва "За Життя" дає певний сигнал, що він пропонує комфорт, і робить це в політтехнологічний спосіб. Цілком можливо, що наше дезорієнтоване населення, яке живе в зубожінні й небезпеці, може її підтримати. Але ця політична сила не пропонує розв'язань причин сьогоднішніх бід. Вона не буде здатна створити достатньо велику групу в парламенті. Те, що партія вже певним чином співпрацює з чинною владою, говорить про те, що революційний потенціал та можливість забезпечити комфорт для громадян мінімальний"

Михайло Мінаков
політичний філософ
Золото партії Рабіновича
Відповідаючи на питання щодо фінансування партії, Мураєв повідомив, що партію «За Життя» фінансують «люди», а також зізнався що Рабінович вкладає в партію особисті кошти.

Вадим Рабінович на запитання про фінансування партії просто радить переглянути звіт:

Вадим Рабінович
лідер партії "За Життя"

"
Там все написано — в финансовом отчете. Мы его сдали — там и посмотрите"
Проте партія подала до НАЗК майже порожній фінансовий звіт. Цей звіт більше схожий на «футбол для галочки», поданий у НАЗК. Може тому, що підписаний він Миколою Примаком, імовірно, колишнім директором футбольного клубу
«Арсенал», який був куплений Рабіновичем
.

Щодо Миколи Примака Вадим Рабінович каже, що той пішов від них, але звіти підписує, бо мусить.
"Еще раз говорю, у нас в партии "Центр" был господин Примак. Он уже давно ушел от нас, но… по закону, пока Минюст не утвердит (нову назву партії - прим. авт.), по закону должен подписывать Примак. Вот и все"

Вадим Рабінович
лідер партії "За Життя"
28 700 грн

перебуває на
рахунку партії
700-900 грн

за квадратний метр становить у середньому
оренда центрального офісу
Ще цікавіше, що всі офіси компаній, які перебувають у власності Рабіновича, знаходяться саме за цією адресою. Там само знаходяться офіси підприємств та організацій у власності найближчих партнерів Рабіновича. Зокрема, Андрія Альошина (керівника Київського осередку), Володимира Кацмана (заступник голови партії по роботі зі ЗМІ) та Марка Тальянського.

Таку невеличку суму у фінансовому звіті голова партії Вадим Рабінович спочатку пояснює тим, що партія нічого не робить, а потім узагалі дивується, навіщо партії великі гроші.

Вадим Рабінович
лідер партії "За Життя"
"А разве мы что-то сделали?.. А вы знаете, я вообще не понимаю, зачем партии нужны большие деньги? А куда мы их должны тратить?.. У нас нет буклетов, а флаги я сам напечатал давно. Все региональные отделения у нас каждый открывает сам. Я ни одного человека, который придет ко мне и скажет "Дайте денег и я что-то буду делать в области", я даже с ним не разговариваю! Я считаю, что построенная на деньгах партия никому не нужна. Деньги нужны знаете когда? На выборы! Когда будут выборы, организовать и все это контролировать — это действительно очень сложно, потому что у нас тотальная фальсификация. А сейчас пусть работают волонтеры"
Аналітик партійних фінансів Громадського руху ЧЕСНО Остап Кучма зауважує, що партії, створені як виборчі проекти, зазвичай і перебувають у напівзамороженому стані — аж до виборів.

"Партії в Україні часто дійсно існують виключно як виборчі проекти, які протягом всього іншого часу перебувають у напівзамороженому стані"

Остап Кучма
аналітик партійних фінансів ЧЕСНО
Деньги нужны знаете когда? На выборы!
- Вадим Рабінович
За словами експерта, така ситуація — не є нормальною, оскільки саме у міжвиборчий період партія має налагоджувати ефективний діалог з виборцем, розбудовує свою структуру. При цьому, наголошує Остап Кучма, навіть для існування дрібних партій потрібні значні кошти, а тому відсутність коштів у звітах — це не що інше, як неготовність показати реальних донорів.

Остап Кучма
аналітик партійних фінансів ЧЕСНО
"Симптоматично, що деякі політики вважають таку ситуацію нормальною. Насправді міжвиборчий період для повноцінної партії важливий, бо це хороша можливість для розбудови партійної структури та налагодження діалогу з виборцем. В ідеальному варіанті велика кількість рядових прихильників партії забезпечує фінансування партії, а гроші витрачати є на що - офіси, зарплати партійцям, партійні заходи. Не зовсім правда, що українські партії нічого не витрачають — навіть дрібні партії потребують сотень тисяч гривень для свого існування, як це показують приклади "ДемАльянсу" та "Сили людей". Справа в тому, що більшість партій просто не готові показати своїх реальних донорів, а тому змушені залишати в тіні і свої витрати"


Громадський рух ЧЕСНО вирішив перевірити, чи легко волонтерам долучитися до політичної партії «За життя» на сайті ВО «ЦЕНТР», і перше ж посилання на головній сторінці у новині від 13 січня 2017 року справді розповідає громадянам, як їм надіслати свою анкету до партії.

Проте при переході власне до анкетування друг і однодумець партії… так і не зможе заповнити анкету, бо за посиланням на неї написано, що опитування вже завершене, причому ще у вересні 2016 року.

Коли про такий недолік на сайті ми сказали Вадиму Рабіновічу, він не розгубився, а відразу дав вказівку комусь із помічників виправити недолік.

"Неактивно… Ну, бывает, наверное, я за всем не услежу… Ану вызови ко мне Розу сюда! (звертається до когось із помічників - прим. авт.) Сейчас я сразу поправлю… Вот видите? Человек сказал нам, и мы сейчас сразу поправим недостатки!"

Вадим Рабінович
лідер партії "За Життя"
Незабаром після розмови посилання на недійсну анкету з головної сторінки сайту зникло, але опитування не запрацювало.

У соціальній мережі, вказаній на сторінці партії, користувачі найчастіше запитують, чи є партійні відділення і як з ними можна сконтактувати.

натисніть для збільшення
Вадим Рабінович каже, що на сьогодні партія налічує 12 обласних регіональних відділень і, за його словами, ще не всі зареєстровані до офіційної реєстрації самої партії — щоб не створювати осередки зі старою назвою.

Вадим Рабінович
лідер партії "За Життя"
"У нас есть сегодня уже 12 областных региональных отделений. У нас уже везде есть телефоны, по которым можно позвонить… В крайнем случае, если еще нет в области, потому что многие еще неактивны… можно обращаться в центральный аппарат, есть сайт партии, есть Фейсбук, есть социальные сети. Кто хочет — нас легко находит. Поверьте мне, нас находит в день, наверное, человек 500"
Високі тарифи, знищення медицини, еміграція молоді в пошуках кращої долі, війна на Донбасі, — ті больові точки, які сьогодні найбільше хвилюють українське суспільство. Саме їх транслюють Рабінович та Мураєв на своєму NewsOne. Вони як досвідчені політики знають, на що тиснути, щоб отримати прихильність виборців. Але питання в тому, що і Рабінович, і Мураєв вирішення проблем зводять до нереальних популістичних гасел. Це та пастка, в якій Україна перебуває 25 останніх років — голосувати за обличчя, які сканують суспільний настрій і говорять те, що хочеться чути. А коли приходять до влади — підтримують ту ж саму корупційну систему закритого олігархічного доступу.

Таким чином, «За Життя» займає нішу, яка з'явилася після розпаду «Партії регіонів», та не була достатньо охоплена іншими проектами, такими як
«Опозиційний блок», «Відродження», «Наш край». Такі проекти як «За Життя» дійсно мають короткотерміновий характер, та активно себе виявляють протягом декількох виборчих періодів. Для того, щоб отримати голоси, такі партії запускають потужні медіа-кампанії, особливо — телебачення, адже це основний вихід на виборців. Саме тому керівництво партії «За Життя» має кишеньковий канал, через який транслюють свої політичні гасла. Фінансування таких політичних проектів непрозоре, та здійснюється окремими спонсорами, яким вони вигідні. В даному випадку — Рабіновичем.
Політична пам'ять
Матеріал підготовлено в рамках спецпроекту "Політична пам'ять" Громадського руху ЧЕСНО - онлайн-хабу для українських виборців з інформацією про партії та політиків, які йшли на вибори до Верховної та місцевих рад України. Нагадаємо, ЧЕСНО зробив огляди низки новостворених проектів, щоб виборці розуміли, хто їх фінансує і таким чином впливає на прийняття рішень: "Відродження", "Наш край", "Партія простих людей", "Нові обличчя", "Рух за реформи", "Єдність", "Народний контроль", "Сила громад".
Матеріал підготували:
Олександра Криворучко
аналітик ЧЕСНО
Сергій Огородник
журналіст ЧЕСНО
Читайте також
comments powered by HyperComments

© 2017 All Right Reserved. Civic movement CHESNO
Made on
Tilda