(НЕ)Простий Каплін

Четвер, 22 жовтня 2015, 12:16

Перед місцевими виборами, окрім маститих політичних сил, які бажають повторити електоральний успіх попереднього року, активізувалися нові політичні сили, котрі прагнуть отримати бажані голоси за рахунок "відтягнення" їх у провідних провладних партій.

Так, якщо агітація вже розглянутого рухом "Чесно" "Рух за реформи" спрямована на критику міської влади Києва – то "Партія простих людей Сергія Капліна" виступає дієвим антагоністом українського уряду і, особисто, прем'єра. Для прикладу, 5 серпня Каплін подав до суду на Яценюка, звинувативши того в участі в корупційних схемах та домігся в суді, аби заявою почали займатись правоохоронці.

Громадський рух ЧЕСНО вирішив дослідити, хто входить до нового політичного проекту і хто може його фінансувати.

Свою політичну силу – Партію простих людей – Сергій Каплін публічно представив 23 червня в Кременчуці, хоча згідно з даними Єдиного реєстру громадських формувань партія була зареєстрована ще у січні 2015 року.

 

Незважаючи на те, що до складу політради входять ще шестеро людей, дехто з яких був довіреною особою Капліна на парламентських виборах, дана партія є класичною "лідерською партією", створеною заради популяризації власне Капліна.

 

Сам Каплін у своїй біографії пише, що його батько був ліквідатором аварії на ЧАЕС, після чого захворів на рак і помер. Вже в 19 років Каплін став радником голови Держкомітету України з питань розвитку підприємництва та регуляторної політики, помічником народного депутата України, помічником депутата Київради, членом правління УСПП, у 21 – виконавчим директором Кременчуцького шкірно-лимарного комбінату.

Таке кар'єрне зростання не може не викликати здивування. Журналісти Forbes у свій час стверджували, що своєму успіху Каплін завдячує власному батькові, який в середині 1990-х був радником тодішнього прем'єра Валерія Пустовойтенка.

У 2007-2010 роках Каплін одночасно був радником регіонала Анатолія Кінаха, помічником Наталі Королевської голови комітету ВРУ з питань промислової політики, і радником голови Держкомітету з питань розвитку підприємництва та регуляторної політики Олександри Кужель. В 2010-2011 – заступником Кременчуцької організації "Фронту змін" Яценюка. З 2011 року – головний редактор газети "Іскра простих людей".

Сергій Каплін пройшов до парламенту на виборах 2012 року від "УДАРу" по 144-му округу. У 2014-му він повторив це досягнення на тому ж окрузі, але вже від БПП.

За 2014 рік він офіційно зареєстрував близько 173 тисяч гривень офіційної заробітної плати. При цьому Сергій Каплін пропонує ще більше знизити заробітну платню депутатам – до 3,5 тисяч гривен.

"Партія простих людей" веде активну виборчу кампанію з використанням великої кількості зовнішньої реклами – білборди, рекламні банери, агітаційні намети тощо. Коли журналісти ТСН поцікавилися в депутата, на які гроші встановлюються його намети, він відповів, що агітація існує за рахунок збережень його родини і його команди.

 

Сьогодні Сергій Каплін є головою цілої низки "простих" організацій: профспілка "Рух Простих Людей", Всеукраїнська Громадська Організація "Рух Простих Людей", газета "Іскра Простих Людей" та "Партія Простих Людей". "Простий" Каплін не задекларував жодного авто, але пояснив, що користується Toyota Camry, за яку виплачує 2,5-3 тисячі доларів кредиту щомісячно. Після засідання журналістам ТСН вдалося побачити, що від'їжджав від Ради депутат чомусь на джипі Toyota Land Cruiser Prado, вартістю у мінімум мільйон гривень, а наступного тижня це вже був позашляховик Land Rover. В одному з ефірів він якось особисто зізнався, що під час минулої виборчої кампанії йому спалили шість (!) авто.

Проаналізувавши керівний склад партії Сергія Капліна, можна помітити, що троє з них є помічниками нардепа Капліна, причому інформації про цих людей украй мало.

Натисніть для збільшення

Спершу "Партію простих людей" очолив Петро Фарило. На парламентських виборах 2014 року нинішні соратники формально були конкурентами, оскільки обидва подавали свої кандидатури в нардепи від Полтави по округу №144. Сергій Каплін отримав мандат, вигравши вибори в даному окрузі. Фарило Петро ж балотувався як самовисуванець та отримав всього 112 голосів виборців – найгірший показник на окрузі. Це дозволяє зробити припущення про використання Капліним свого соратника як технічного кандидата.

Іншим помічником Сергія Капліна є Андрій Подщипков, котрий є одноосібним власником телеканалу "112". Цей канал журналісти Deutsche Welle та "Наших грошей" пов'язують із екс-міністром МВС Віталієм Захарченком.

Подщипков, попри докази журналістів, цей зв'язок заперечує.

Варто наголосити, що перед парламентськими виборами 2014 року кандидат Сергій Каплін був ведучим програми "Народна прокуратура" на 112 каналі, до якого Нацрада з питань телебачення і радіомовлення застосовувала штрафні санкції за порушення медіа-законодавства.

Каплін також часто з'являється в ефірі "Інтеру", про що свідчать результати контент-аналізу. Щоправда, тепер цей канал, власниками якого є Фірташ і Льовочкін, повністю переключився на підтримку Опоблоку.

Цікавим є зв'язок Сергія Капліна з Едуардом Доценком, співзасновником ВГО "Рух простих людей".

На президентських виборах 2014 року Доценко був членом виборчої комісії по ОВО №214. Суб'єктом подання Доценка у члени комісії був Микола Маломуж, котрий є колишнім співробітником спецслужб, а у 2010-2014 роках працював позаштатним радником президента Ющенка, а потім - Януковича. Отже, співзасновник "Руху простих людей" на виборах 2014 року був членом комісії від колишнього позаштатного радника Януковича. Застава для техкандидатів тоді коштувала 2,5 мільйона гривень.

Під час парламентських виборів у 2012 році Доценко був членом ОВК від парії "Молодь до влади" – представляв інтереси кандидата в нардепи Валентина Скрипця, Солом'янський р-н Києва. За результатам голосування можна припустити, що Скрипець був техкандидатом, маючи при цьому власного представника в ОВК.

Зараз Доценко очолює Котовську РДА, Одеська область.

Сам Каплін у 2007-2011 роках був президентом корпорації "Екологічні ресурси", котра займалася виробництвом обладнання для теплових мереж, хімічних установок для очищення нафтопродуктів.

Зараз він офіційно не має стосунку до бізнесу, і заявляє, що активна кампанія фінансується за гроші прихильників та членів партії.

Втім, якщо подивитися на списки кандидатів, серед них немає впливових підприємців. Лише один із співзасновників ВГО "Рух простих людей" Іван Надєїн пов'язаний з кількома компаніями: Українська асоціація виробників альтернативного твердого палива, Проектно-будівельна компанія "ЗЕНАКО", "Комітет енергетичної незалежності України". На парламентських виборах 2012 року він балотувався до ВР за списками партії "УДАР".

Іван Надєїн – чи не єдиний представник "простих людей", яких офіційно має можливість робити суттєві фінансові вливання в партію.

Ще одним соратником Сергія Капліна, пов'язаним з енергетичною галуззю, є Петро Закс, директор ТОВ "Волиньтепло" та за сумісництвом голова Волинського обласного осередку "Партії простих людей".

Загалом питання про джерела фінансування цієї партії залишається відкритим – принаймні до оприлюднення докладного фінансового звіту, як того вимагають нещодавно внесені зміни до законодавства.

Чого чекати Полтаві від (НЕ)простих людей

Доступної інформації про керівників місцевих організацій партії Сергія Капліна небагато. Значна частина представників "Партії простих людей" у регіонах є колишніми членами партії "УДАР" Віталія Кличка, та й сам Каплін колишній УДАРівець. Так, наприклад, Сумські осередки "УДАРу" перейшли до партії Капліна.

Попри наявність представництва майже в усіх регіонах України, партія Сергія Капліна все ж має чітко виражене спрямування на Полтавську область. Це не дивує, адже Каплін сам родом із Полтавщини. Найбільш резонансні акції лідера партії відбувалися саме в Полтаві, зокрема рукопашний конфлікт з мером Полтави Олександром Мамаєм.

На Полтавщині Каплін проводить найактивнішу виборчу кампанію, що проявляється у значно більших обсягах зовнішньої реклами, ніж в решті регіонів.

У мери Полтави "Партія простих людей Сергія Капліна" висунула Олександра Шамоту.

Шамота – чинний депутат Полтавської міськради, який у 2010 році балотувався від "Фронту змін". Рух ЧЕСНО проаналізував роботу Шамоти у міськраді і встановив, що у 2013 році він пропустив більше половини сесійних засідань і засідань постійної депутатської комісії з питань економічної політики, комунальної власності, бюджету, фінансів, цін.

Свої прогули пан Шамота пояснив так: "Активно займався громадською діяльністю. Дуже багато роз'їжджав у 2013 році по Україні. Тому інколи просто фізично не встигав на засідання комісії. Так, дійсно в 2013 році була така ситуація".

Крім кандидування на посаду міського голови, партія Капліна висунула Шамоту також до міськради і, про всяк випадок – до облради, але вже 73-м у списку. Облрада є для нього рятівним кругом на той випадок, якщо він не пройде до міської ради.

"Один за всіх": Шамота – кандидат і в мери...
...і до міськради...
...і до Полтавської облради

"Справа в тому, що якщо ви подивитеся на мій округ облради, то ви побачите, що він у межах міста, у межах мого місця проживання. Я не бачу тут взагалі ніякого дисонансу.

Звичайно, вибори – це є ризик пройти чи не пройти, підтримають чи не підтримають. Відповідно, я маю задумки, які я хочу реалізовувати. Саме тому мені потрібен мандат депутата міської або обласної ради. Ця практика розповсюджена і в інших кандидатів.

Якщо мене оберуть і в міськраду, і в облраду, то я виберу міську раду. Я ж депутат міської ради цього скликання, я бачу, чим можна займатися в міській раді", – пояснює своє потрійне висування Олександр Шамота.

Надскромні 24 тисячі гривень доходу у декларації за 2014 рік Шамота коментує так: "Я ж не в 2014 році народився і не в 2014 році почав трудову діяльність. Я давно є приватним підприємцем, і є гроші, які зароблені раніше і які я зараз можу витрачати на свою діяльність".

До Полтавського осередку належать також колишній голова полтавського "УДАРу" Валерій Прядко та колишній перший заступник голови полтавської "Батьківщини" Дмитро Хрістов, які зараз балотуються від партії Капліна.

Дочка Хрістова, Вікторія Дмитрівна Хрістова-Синявська, до слова, є помічницею нардепа Капліна.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО вже підготував для виборців політичний огляд партій "Нові обличчя", "Сила громад", "Рух за реформи" та "Єдність".

Сергій Шаповалов, Роман Віленський, Володимир Скрипець, волонтери Громадського руху ЧЕСНО, спеціально для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді