«Мовчання влади нас убиває»
55 нерозкритих злочинів проти активістів
Роман Сініцин, Марина Хромик
та друзі Катерини Гандзюк спеціально для УП
Друзі Катерини Гандзюк та адвокати постраждалих активістів зібрали та передали Українській Правді дані про 55 нападів на громадських діячів, що сталися з початку 2017 року. Усі вони лишилися не розкритими, їх замовників - не названо, а самі розслідування тривають мляво або не відбуваються взагалі.
Увечері 22 вересня в одеському дворі звичайного житлового будинку поблизу Головного управління Нацполіції в Одеській області пролунав постріл. Невідомі стріляли у голову одеського осередку партії «Сила людей» Олега Михайлика, який вертався додому. Куля пройшла крізь руку та застрягла в легені між ребрами. Михайлик втратив 1,5 літра крові, пережив клінічну смерть однак уже прийшов до тями.
Два дні поспіль в Одесі активісти мітингують з вимогою ефективного розслідування та відставки місцевого керівництва поліції. Одеські поліцейські порушили справу про замах на вбивство й створили посилену слідчо-оперативну групу. 5 підозрюваних у нападі на Михайлика уже затримали. Президент обговорив напад на Михайлика з міністром внутрішніх справ та генпрокурором.
Така показова швидка реакція влади є скоріш виключенням з правил, а не нормою. Півсотні випадків атак на громадських діячів з початку 2017 року по всій Україні, 14 з яких зазнали активісти та журналісти в Одесі, - розслідуються не так спритно і тільки після гучного розголосу й резонансу у ЗМІ. У більшості випадків нападників просто не знаходять, справи розслідуються місяцями, в одиницях встановлені організатори та виконавці, і у жодній - конкретного замовника.
Відповіді на питання «хто замовляє активістів в Україні?» у слідства немає.
«Це тільки початок. Насильства будуть жорсткішими»
«Це тільки початок. Насильства будуть жорсткішими», – каже Катя Гандзюк, активістка й чиновниця Херсонської міськради, яка лікує тяжку опікову хворобу після жахливого нападу в рідному місті. 1 липня біля під'їзду невідомий чоловік облив Катерину сірчаною кислотою. Від початку справу кваліфікували як «хуліганство» і тільки під тиском громадськості поліція перекваліфікувала її на «замах на вбивство з особливою жорстокістю». Катерина отримала близько 35% опіків шкіри, досі перебуває у реанімаційному відділенні однієї зі столичних лікарень.

«Останні місяці країну захлиснула хвиля спланованих нападів на активістів і ми спостерігаємо їх тотальне ігнорування з боку органів правопорядку, що починають діяти тільки під тиском громадськості», – йдеться у відкритому зверненні, під яким підписалися півсотні громадських організацій та ініціатив, а також десятки політичних партій та окремі діячі.
Правозахисники наголошують, що зібрані відомості - лише те, що потрапило у поле їхньої уваги, а реальна кількість таких злочинів набагато більша. У переважній більшості напади - це побиття без застосування зброї, що призвели до тяжких або легких тілесних ушкоджень; у 15 випадках нападники використовували вогнепальну, травматичну або холодну зброю.
З 2017 року атак зазнали 5 жінок, одну з них – правозахисницю Ірину Ноздровську, було вбито, а всього у 55 випадках нападів чотири закінчилися смертю активістів.
Напади на активістів та журналістів – наслідок змови влади із місцевими елітами
Напади на активістів та журналістів – не поодинокі спалахи агресії проти конкретних людей. «Між усіма нападами на громадських активістів, які сталися останнім часом, існує зв'язок. Існує контекст, що виходить за межі регіонального», – вважає Катерина Гандзюк.


«Місцеві «князьки» надають повну підтримку Петру Порошенку на президентських виборах, а в обмін отримують гарантії власної недоторканості та вседозволеності, що дозволяє їм знищувати активних громадян, переслідувати критиків влади на містах", – вважають автори так званого «Списку Гандзюк» з переліком нерозкритих злочинів проти активістів. У списку переважно – адвокати та правозахисники, екологи, журналісти та антикорупціонери - ті, хто контролюють роботу влади.
«СПИСОК ГАНДЗЮК»
Громадяни не отримують всебічної інформації про результати розслідувань та не мають гарантій щодо власної безпеки. Активісти вимагають від міністра МВС публічного звіту з трибуни Верховної Ради по кожному випадку побиття чи збройного нападу на активіста, та просять ВР створити тимчасову сліду комісію для розслідування цих злочинів.
"Доки військовослужбовці на Сході продовжують захищати територіальну цілісність і тримати фронт, війна триває і глибоко в тилу країни. З кожним днем стає небезпечно жити тим, хто через власні принципи та переконання має мужність називати речі своїми іменами, захищає інтереси місцевих громад, бореться з корупційними схемами, заважає політичним договорнякам", – йдеться у відкритій заяві, поширеній 26 вересня друзями та адвокатами потерпілих активістів, під якою підписалися понад півсотні громадських організацій та об'єднань, а також політичні партії та прості громадяни.
Держава в особі органів правопорядку має достатньо ресурсів і можливостей, щоб оперативно, всебічно та об'єктивно розслідувати злочини та інформувати громадян про результати. Натомість, вона лише імітує бурхливу діяльність, яка допомагає уникнути покарання злочинцям і збільшує насилля з кожним днем.
Активісти вимагають від президента скликати позачергове засідання Ради національної безпеки і оборони у зв'язку зі зростанням інтенсивності нападів на них всередині країни.
Так далі не може тривати у державі, яка пережила Революцію Гідності

Так далі не може тривати у державі, яка пережила Революцію Гідності, застерігають владу активісти.
Українці довго терплять, але рішуче роблять висновки за умови бездіяльності влади.
"Мовчання вбиває" бездіяльність влади у розслідуванні нападів на активістів спровокувала протести по всій країні. 27 вересня представники громадського сектору у Києві, Харкові, Львові, Запоріжжі, Дніпрі, Чернігові, Вінниці, Тернополі, Ужгороді, Кропивницькому, Сєвєродонецьку влаштовують акцію солідарності з побитими активістами.
"Ніч на Банковій"
Київ, під Адміністрацією Президента України
"Ніч на Банковій" — акція солідарності з громадськими діячами, численні напади на яких не розслідуються належним чином, а замовники залишаються безкарними.

Акцію влаштовують друзі та захисники побитих активістів, напади на яких так і не були розкриті, а кривдники — не покарані.

Разом з друзями постраждалих активістів подію планують відвідати понад 5 тисяч користувачів Facebook

Хто замовив активістів?
"Хто замовив усіх цих людей? Хто покриває їх замовників? Чому така кількість розслідувань саботується? І чому ми мовчки маємо спостерігати і терпіти, поки найактивніших з нас калічать та вбивають? Відколи це стало нормою?" – питає у своєму відеозверненні Катерина Гандзюк і констатує, що ці питання уже стали риторичними.
Made on
Tilda