Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Росія та "Ісламська держава" – найбільші загрози для Заходу (світова преса)

Ростислав Хотин _ Вівторок, 16 вересня 2014, 16:38
Версія для друку Коментарі 0

Світова преса пише про те, що НАТО вважає своїми головними загрозами, про п’ять шляхів допомоги України з боку Північноатлантичного альянсу та США, а також про нового прем’єра Польщі Еву Копач, яка замінить попереднього голову кабінету Дональда Туска.

Брюссельське видання EUObserver пише, що НАТО визначило Росію та "Ісламську державу" найбільшими загрозами для безпеки Заходу, але Альянс додає, що все ж може говорити з Росією, не дивлячись на її вторгнення в Україну. Генсекретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен прив’язав Росію до "Ісламської держави" в плані загрози під час виступу на конференції в Брюсселі. Він сказав, що Росія розглядає НАТО – та й Захід у цілому! – як супротивників і що Москва зламала всі правила та зобов’язання, які діяли від часу завершення Холодної війни.

Генсекретар додав, що в Молдові, Грузії і нині в Україні Росія застосовує економічний тиск та військові дії для нагнітання нестабільності і створення конфліктів. Щодо "Ісламської держави", то існує ризик експорту терористів до західних країн, а говорячи про ці дві загрози, Расмуссен, пише видання, заявив, що НАТО є на передньому краї нової битви – нової боротьби між толерантністю і фанатизмом, між демократією і тоталітаризмом, між відкритими й закритими суспільствами.

Як пише видання, керівник НАТО вважає, що Росія хоче створити заморожений конфлікт для запобігання вступу України в ЄС або НАТО  і що Захід з цим ніколи не погодиться. Проте керівник Альянсу відкинув можливість використання сили для зупинки російської агресії в Україні. "Я не думаю, що Росія становить безпосередню загрозу союзникам у НАТО", – цитує Расмуссена видання.

Газета Washington Post називає п’ять шляхів, як НАТО і США можуть допомогти нині Україні:

*Як було зроблено в Іраку, коли стало зрозуміло, що "Ісламська держава" може взяти під контроль Багдад, кількасот радників, експертів з безпеки та спецназівців бути передислоковані до Іраку,  – і нині так само має відбутися щодо України. Ці представники мають прибути для вивчення ситуації і початку побудови робочих стосунків з українською армією.

*НАТО має поставити Україні амуніцію та озброєння і більшість цього має надійти від європейських країн.

*НАТО має надати Україні допомогу розвідувальною інформацією та її системі управління військами, включно з польотами літаків-розвідників НАТО.

*Протиповітряна оборона України має бути покращена, включно з польотами літаків з системами АВАКС країн НАТО.

*НАТО має організувати навчання і надати оперативну допомогу для встановлення міцної лінії оборони в Україні.

Польська газета Rzeczpospolita пише, що президент Броніслав Коморовський доручив Еві Копач сформувати новий уряд країни після того, як попередній прем’єр Дональд Туск був затверджений на посаду президента Європейської ради у Брюсселі. Новий склад польського уряду має бути представлений уже за тиждень. Коморовський сказав, що нині перед Польщею важкі часи, а новий прем’єр зазначила, що існують різні спекуляції, як довго "буде діяти уряд, чи буде він політичним чи технічним, але напевно це буде гарний уряд". Газета додає, що парламентські вибори в Польщі мають відбутися восени наступного року і, вочевидь, саме стільки і працюватиме новий уряд прем’єра Копач. Щодо персонального складу нового уряду, то зміни в ньому будуть, але не дуже значні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте