Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Коломойський може підштовхнути децентралізацію в Україні (світова преса)

Анна Шаманська _ Середа, 25 березня 2015, 17:11
Версія для друку Коментарі 0

Деякі експерти заявили, що дії колишнього губернатора Дніпропетровщини Ігоря Коломойського можуть змусити Київ працювати над децентралізацією влади в країні, пише кореспондент Christian Science Monitor.

Внутрішня боротьба між українським президентом Петром Порошенком і Ігорем Коломойським грає на руку Москві, пише журналіст Moscow Times. Розвиток подій в Криму дозволяє оцінити майбутню безрозсудність російського президента Володимира Путіна в Україні та його кампанію залякування інших сусідів, пише аналітик у New York Times.

Через риторичну акробатику російського президента та його чиновників будь-яка дипломатична довіра, яку вони мали, тепер зруйнована, пише експерт у Financial Times.

У той час, як Україна бореться з фінансовою кризою та сепаратистами на сході країни, останнє, що їй потрібно, – це сильний олігарх із власною армією, пише кореспондент міжнародної новинної організації Christian Science Monitor Фред Вір.

"Однією з ключових вимог протестувальників Майдану, які скинули колишнього президента Віктора Януковича, було припинити економічне правління хижих олігархів. Замість цього, новий уряд надав багатьом із них повноваження, призначив керівниками важливих регіонів і дозволив практично власними силами підтримувати порядок", – пише кореспондент.

Однак, деякі експерти розповіли агенції, що дії колишнього екс-керівника Дніпропетровщини Ігоря Коломойського можуть мати позитивні наслідки, змусивши Київ працювати над децентралізацією влади в країні. Інші ж говорять, що, хоча Коломойський і не сепаратист, все одно він "загрожує політичній стабільності в Україні", пише Вір у статті.​

Внутрішня боротьба між українським президентом Петром Порошенком і Ігорем Коломойським грає на руку Москві, пише журналіст російської англомовної газети Moscow Times Іван Нечепуренко.

"Чим більше конфліктів в Україні, тим краще для Росії, тому що таким чином київська влада стає слабшою та скомпрометованою в очах Заходу", – цитує російського аналітика Олексія Маркіна Нечепуренко.

Український експерт Володимир Фесенко сказав, що за умови, якщо Коломойський намагається виграти особистий конфлікт, "Україна буде зруйнована". Тепер олігарх має погодитись на компроміс, цитує Фесенка Moscow Times.

Розвиток подій у Криму дозволяє оцінити майбутню безрозсудність російського президента Володимира Путіна в Україні та його кампанію із залякування інших сусідів, пише аналітик Ендрю Фоксол на сторінках американської газети New York Times.

Він нагадує, що з приходом російської влади на півострів багато з членів організованої злочинності також стали чиновниками. "Лідера" Криму Сергія Аксьонова, за деякими даними, у 1990-х знали за прізвиськом "Гоблін". Ці люди, пише Фоксол, провели низку рейдів зі захоплення майна, починаючи від березня минулого року. Проукраїнських активістів і кримських татар на півострові переслідують, вони живуть під постійним тиском, зазначає експерт. На його думку, слова помічника держсекретаря США Вікторії Нуланд про те, що в Криму панує "царство терору", є правдою.

"Якщо Захід дійсно хоче припинити зростання російського режиму, який становить загрозу не лише громадянам Росії й України, але й інших країн, то він має згадати, що Крим має значення", – підсумовує Фоксол.

Через риторичну акробатику російського президента та його чиновників будь-яка дипломатична довіра, яку вони мали, тепер зруйнована, пише аналітик Семюел Череп на сторінках британської газети Financial Times. За його словами, через те, що росіяни сперечаються стосовно основних фактів, західні лідери практично не можуть вирішувати з ними нагальні геополітичні проблеми, як, наприклад, дії Кремля в Україні.

"Тим не менш, обдурення колег не є метою Путіна", – пише Череп. Хоча багато хто вважає, що Росія хоче змінити світовий порядок своєю поведінкою, Череп вважає, що, навпаки, Росія бреше, щоб зберегти вже існуючий світовий порядок.   

"В якості правонаступника Радянського Союзу, Росія є одним із архітекторів системи. Кремль вважає, що поводить себе майже як Вашингтон, який розробляє розумні юридичні аргументи для захисту того, що Москва вважає серйозними випадками порушення правил. Наприклад, вторгнення до Іраку або визнання Косова. Багато хто в Кремлі сказав би, що великі держави можуть порушувати правила і роблять це, але вони мають прикривати свої порушення риторикою, щоб інші не слідували їхньому прикладу", – пише Череп.

Експерт зазначає, що не виправдовує дій Росії, лише каже, що, на його думку, гірше буде, коли Путін припинить брехати. 

Радіо СВОБОДА

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте