Через нерішучого Кучму Україна немає власної Помісної церкви

Понеділок, 1 липня 2002, 17:21
Якби Президент України Леонід Кучма займав рішучу позицію, то Вселенський Патріарх у Константинополі визнав би Помісну Українську церкву. Про це заявив на прес-конференції Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

За його словами, оскільки Константинополь "не відчуває твердих кроків з боку України, то він не хоче сваритися з Москвою" і робити таке визнання.

Філарет вважає, що коли Українська православна церква Київського патріархату зміцніє настільки, що вища влада в Україні зрозуміє, що "від цієї церкви залежить багато", тоді вона робитиме рішучіші кроки. А зараз, зазначив він, необхідно враховувати і взаємовідносини між Україною і Росією, і те, що "Президент України не може в цих умовах чинити так, як нам цього хотілось би".

Патріарх Філарет заявив, що переговори єпископів Константинопольського та Московського патріархатів щодо можливості визнання Помісної православної церкви, які проходили в квітні в Ялті, "зайшли в глухий кут", оскільки не було досягнуто ніяких позитивних рішень. Він наголосив, що проведення таких переговорів треба підтримувати, але при цьому твердо усвідомлювати, що "ми не повинні залежати ні від Константинополя, ні від Москви, а йти своїм шляхом".

Філарет вважає, що невизнання завдає шкоди не лише "нашій церкві, а й усьому світовому православ'ю, бо в церковному житті не беруть участі близько 10 мільйонів віруючих".

UNIAN