62% УКРАЇНЦІВ ГОТОВІ ПІДТРИМАТИ ПРОПОЗИЦІЇ КУЧМИ НА РЕФЕРЕНДУМІ

Середа, 2 квітня 2003, 15:56
Населення України загалом підтримує більшість пропозицій президента країни щодо конституційної реформи. Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Українським інститутом соціологічних досліджень і центром "Соціальний моніторинг".

Опитування проводилося 20-24 березня 2003 року. У ньому брали участь 1997 респондентів. Результати дослідження оприлюднив голова правління УІСД на прес-конференції у середу.

Згідно з даними соцопитування, майже половина - 46% - його учасників називають необхідним всеукраїнський референдум, на який були б винесені президентські пропозиції, 37% виступають проти, 17% вагаються з відповіддю.

При цьому впевненість у тому, що запропоновані на референдумі положення повинні мати пряму дію висловили 44%, проти того, щоб рішення референдуму набирали чинності без їх ратифікації у парламенті, виступають 41% опитаних.

Більшість опитаних (62%) висловили готовність взяти участь у референдумі і виразити своє ставлення до пропозицій президента.

Згідно з даними опитування, 51% його учасників підтримують закріплення у законодавстві обов'язку Верховної Ради створити більшість (проти - 22%), 41% - обов'язку цієї більшості формувати коаліційний уряд (проти 22%).

За пропозицію президента про призначення прем'єр-міністра парламентом висловилися 55% опитаних, про затвердження парламентом складу уряду, а урядом - керівників центральних органів виконавчої влади виступають 58%.

Також більше половини респондентів (53%) підтримують пропозицію про проведення виборів у Верховну Раду, органи місцевого самоврядування і президента в один рік (проти - 25%), 54% учасників опитування висловилися за те, щоб всі органи влади обиралися на 5 років (проти - 27%).

61% респондентів висловлюються за надання президенту права розпускати парламент, якщо депутати не здатні у певний термін сформувати більшість (проти - 19%), 60% - якщо більшість не може сформувати уряд (проти 19%), 65% - якщо парламент не може у певний термін затвердити держбюджет на майбутній рік (проти - 17%).

Пропозицію про створення двопалатного парламенту підтримують 32%, виступають проти- 30%, не змогли дати відповідь - 38% опитаних.

Інтерфакс-Україна