Росіяни дають Україні тиждень на вирішення питання "Одеса-Броди"

Четвер, 2 жовтня 2003, 13:38
ТНК-ВР має намір відмовитися від своєї пропозиції про постачання "Укртранснафті" до 450 тис. тонн нафти на умовах кредиту терміном на три роки для заповнення трубопроводу Одеса-Броди, якщо Україна не ухвалить рішення щодо цього до 8 жовтня.

Про це йдеться в розповсюдженій у четвер заяві президента ТОВ "Торговий дім "ТНК-Україна" Олександра Городецького, уповноваженого керівництвом ТНК-ВР.

За його словами, компанія упевнена у вигідності проекту для України й реальності постачань російської нафти з Бродів в Одесу. Крім того, відзначив Городецький, після звернення "Укртранснафти" до нафтових компаній країн СНД і Європи з проханням надати на комерційних умовах нафту для заповнення трубопроводу Одеса-Броди тільки ТНК-ВР підтвердила готовність поставити необхідні обсяги сировини на вигідних для України умовах.

ТНК-ВР, за словами Городецького, лімітувала дію цієї пропозиції у зв'язку з необхідністю в найкоротший термін завершити формування інвестиційної стратегії й бізнес-плану компанії на 2004 рік.

"Питання поновлення участі в проекті Одеса-Броди ТНК-ВР буде розглядати у випадку, якщо в компанії з'являться додаткові експортні можливості, а Україна виявить зацікавленість у реальних постачаннях нафти", - підкреслюється в заяві Городецького.

Як повідомлялося, російський холдинг ТНК-ВР висловив готовність поставити ВАТ "Укртранснафта" до 450 тис. тонн технологічної нафти для нафтопроводу Одеса-Броди на кредитних умовах терміном на три роки. Цю пропозицію компанія зробила у відповідь на звертання гендиректора "Укртранснафти" Станіслава Василенка.

Тим часом Міністерство закордонних справ України пропонує відмовитися від заповнення нафтопроводу технологічною нафтою до одержання наприкінці листопада результатів техніко-економічного обґрунтування його роботи в реверсному режимі й остаточного рішення уряду про варіанти використання нафтопроводу.

Уряд України відклав остаточне рішення по питанню визначення варіанта використання нафтопроводу Одеса-Броди, вирішивши залучити на тендері незалежного експерта для оцінки перспектив його реверсної роботи для прокачування російської нафти в Одесу.

Перша черга нафтотранспортної системи "Одеса - Броди" була здана в експлуатацію в травні 2002 року. Її пропускна здатність - 9-14,5 млн. тонн нафти на рік із резервуарним парком 200 тис. кубометрів.

Інтерфакс-Україна