ЮЩЕНКО ГОТОВИЙ ЗМІНИТИ КОНСТИТУЦІЮ ЧЕРЕЗ РЕФЕРЕНДУМ

Четвер, 9 лютого 2006, 13:10

Президент Віктор Ющенко не виключає можливості ухвалення нової редакції Конституції на референдумі.

Про це він сказав журналістам після виголошення свого послання до парламенту.

На питання, чи реально ухвалити нову Конституцію на референдумі, Ющенко відповів: "Чому нереально? Громадяни з кожним днем хотітимуть одного – брати пряму участь у формуванні Конституції України".

НОВИНИ ТаблоID

Ющенко додав, що українці хотіли б зрозуміти систему противаг, які з'являться в процесі змін до Конституції.

"Це є прагнення, яке очевидне для політикуму і громадян. Давайте організуємо суспільну полеміку, чи правильно ми розуміємо систему управління в державі. Хай висловляться люди", - сказав Ющенко.

Президент додав, що йому відомі результати соціологічних опитувань, згідно із якими політреформу підтримують 3-6 % громадян.

"Це обов’язок президента – прислухатись до людей і зробити реформу, яку бажають еліта і громадяни", - додав Ющенко.

Він також висловив незгоду з тим, як ухвалювались попередні зміни до Конституції.

"Чому це робилося потай, чому про це не говорилось? Чому це породилося через примус, через виклик на Банкову, коли всіх строїли в ряд і повчали, кому і як голосувати за Конституцію?", - підкреслив Ющенко.

Він також спростував закид журналістів, що раніше виступав проти використання референдуму як механізму внесення змін до Конституції.

"Це не відповідає дійсності", - зазначив Ющенко.

Він ще раз сказав, що не ініціюватиме перегляд Конституції до виборів. "До виборів я не ініціюватиму жодного кроку, який би когось збурив. Потім буде новий парламент, і ми знайдемо форму", - сказав президент.

Він зазначив, що цю ідею підтримують вже деякі фракції парламенту. "Ми створимо комісію, сядемо за стіл, попрацюємо зі змістовною частиною. Я вбачаю процес у гармонізації", - додав Ющенко.

Українська правда