Яценюк проти, щоб Україна залежала від газових олігархів

Середа, 5 березня 2008, 14:10

Ситуацію, що склалася в російсько-українських газових відносинах, повинен вирішувати Кабінет міністрів.

Про це заявив голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, відповідаючи на питання журналістів у середу.

Спікер зауважив, щойно "в Україні починається розмова про газ, усі одразу стають спеціалістами, при чому це відбувається останні років 16".

На переконання Яценюка, газове питання є виключно компетенцією Кабміну, у свою чергу Верховна Рада згідно зі своїм правом контролю зобов'язана заслухати інформацію щодо даного питання.

Також спікер наголосив, що на даний момент "в Україні почали торгувати газовим питанням з політичною метою". "Сьогодні газ – це державний бізнес, умови якого мають бути зрозумілими і прозорими", - сказав він.

"Я радикальний противник того, щоб Україна залежала від 2, 3 або 4 олігархів, пов'язаних з енергетичним бізнесом", - заявив голова Верховної Ради.

"Умови мають бути зрозумілими: це довгостроковий контракт, зрозумілі умови ціноутворення та обсяги поставок і державний контроль газового сектору, який сьогодні знаходиться в державній власності", - зазначив спікер.

"Але є одна проблема – держава його не контролює. Все інше – це розмови ні про що", - додав він.

Крім того, Яценюк висловив сподівання, що уряд розбереться в ситуації і доповість про неї у парламенті, "якщо він запрацює".