Ющенко дав слово не піаритися не депортаціях

П'ятниця, 3 липня 2009, 20:10

Доручення президента Генпрокуратурі та СБУ розглянути питання про порушення кримінальної справи за фактом незаконних виселень у 1944 році кримськотатарського та інших народів, які проживали в Криму, вмотивоване прагненням встановити історичну справедливість.

Про це президент Віктор Ющенко сказав на прес-конференції в Сімферополі, відповідаючи на запитання журналістів, повідомляє прес-служба голови держави.

Своє доручення він аргументував тим, що кожна нація має адекватно оцінити трагічні сторінки власної історії і зробити відповідні уроки з метою недопущення таких подій у майбутньому.

При цьому глава держави категорично заперечив, що його доручення правоохоронним органам зумовлене кон'юнктурою передвиборчої кампанії.

"Даю слово – не повинна йти мова про PR, про вибори", – сказав Ющенко, нагадавши, що з Криму за національною ознакою було депортовано 230 тисяч осіб.

Президент окремо наголосив, що оцінка подій 1944 року зумовлена необхідністю відстояти загальнолюдські цінності. "Це полеміка морально-етична, яка повинна мати правове підґрунтя", – сказав він.

За словами Ющенка, важливий не сам факт правової оцінки дій людей, багатьох з яких вже немає в живих, а те, що така оцінка дає можливість зробити необхідний урок історії.

"Нам треба зробити ще один крок, щоб наше суспільство було більш гуманним і відкритим, мудрішим", – переконаний Ющенко.

У своїй відповіді глава держави також послався на прийняту 1 липня резолюцію Парламентської асамблеї ОБСЄ, яка прирівняла сталінізм до нацизму, – і тому країна, в якій практикувалася ця політика, не може не дати власної оцінки подіям відповідного періоду.