Білборди "Не віримо" – загроза для виборів?

П'ятниця, 4 грудня 2009, 12:47

Білборди та наліпки із написом "Не віримо", які з’явилися в найбільших містах України, працюють на шкоду кандидатам на пост президента України.

Про це в коментарях УНІАН заявили провідні українські політичні експерти.

Нова політична кампанія розпочалася одразу в декількох містах, зокрема в Києві, Одесі та Львові, у вигляді білбордів, наліпок та трафаретних написах на стінах. Політологи висловили свою думку з приводу того, хто розпочав подібну кампанію, проти кого вона спрямована та на який результат розраховують її замовники.

Як зауважив президент Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв, "сам слоган "Не віримо" пов’язаний з пропагандистською ідеєю зміни старих еліт і приходу нових.

При цьому експерт не виключив, що акція – замовлення тих політичних сил, які "хочуть використати президентські вибори для самоствердження, а потім будуть позиціонуватись на наступних парламентських виборах, як нова політична сила".

Директор Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна Кость Бондаренко вважає, що потрібно дочекатися, хто буде стояти за цією акцією.

"Зараз є недовіра до багатьох політиків, це очевидно. Ця ініціатива може бути направлена на те, щоб більше людей голосували проти всіх або взагалі не йшли на вибори. Але кому особисто зараз це вигідно – не скажу. Треба почекати, доки з’явиться продовження", - сказав він.

Голова Київського центру політичних досліджень і технологій Михайло Погребинський припускає, що цю політ акцію організували "ті люди, які вигадали кандидата "Противсіх".

"Це точно не вигідно основним кандидатам на виборах, а також іншим учасникам цього процесу, наприклад, Богословській. Якщо наступним кроком буде пропозиція не брати участь у виборах, це буде очікувано", - додав він.

Як зауважив керівник Центру політичного аналізу "Пента" Володимир Фесенко, "коли скоюють якусь політичну дію, навіть теракт, то зазвичай заявляють про те, хто це робить. Якщо це робиться анонімно – на це не варто звертати увагу. Це непорядно. Одне можна говорити впевнено: якщо хтось має на це гроші - це політична акція".