Україну будуть "моніторити" і після виборів?

Середа, 9 грудня 2009, 08:43

Парламентська асамблея Ради Європи може продовжити моніторинг України і після президентських виборів.

Принаймні, доповідач Комітету з питань моніторингу ПАРЄ Ренате Вольвенд не виключає цього.

"Я нічого пообіцяти не можу, в тому числі, що після цих виборів моніторингові процедури будуть припинені", - сказала вона на прес-конференції в Києві у вівторок, повідомляє УНІАН.

За словами Вольвенд, вона весь час сподівається, що ось-ось моніторинг з України буде знято, але це залежить не стільки від Ради Європи, скільки від самої України, яка 15 років тому добровільно взяла на себе зобов'язання.

"Тому я постійно прошу, щоб Україна нарешті продемонструвала політичну волю", - підкреслила доповідач Парламентської асамблеї Ради Європи.

При цьому Вольвенд зазначила, що розуміє складнощі, які виникають під час розгляду тих чи інших законопроектів у парламенті.

"Але для того, щоб моніторинг був знятий, потрібно щось робити", - сказала доповідач.

При цьому Вольвенд нагадала, що серед іншого, в Україні досі не ухвалені новий Кримінально-процесуальний кодекс та закон про прокуратуру.

Вона висловила сподівання, що уряд найближчим часом внесе на розгляд парламенту проект КПК, а Верховна Рада визначить його розгляд як невідкладний і найближчим часом ухвалить хоча б у першому читанні.

Також Вольвенд повідомила, що під час зустрічі з головою Верховної Ради Володимиром Литвиним вони практично домовились розробити "дорожню карту" виконання зобов'язань, взятих на себе Україною, перед вступом до Ради Європи, визначивши пріоритетність розгляду тих чи інших законопроектів.