РАДА ВЖЕ НАПОЛОВИНУ ВІДМОВИЛАСЯ ВІД НАТО

Четвер, 3 червня 2010, 11:47

Верховна Рада ухвалила за основу закон про засади внутрішньої і зовнішньої політики України.

За відповідне рішення проголосувало 253 депутати. Зокрема, 171 депутат від Партії регіонів, 23 БЮТівця, 10 НУНсівців, 27 комуністів, 19 - з Блоку Литвина і 3 позафракційних.

Законопроект подав до парламенту президент Віктор Янукович.

Серед головних засад у документі значиться забезпечення повноправної участі України в загальноєвропейській та регіональних системах колективної безпеки, набуття членства у Європейському Союзі при збереженні добросусідських відносин і стратегічного партнерства з Російською Федерацією, іншими країнами СНД, а також з іншими державами світу.

Натомість з законопроекту вилучено пункт про набуття Україною членства в НАТО.

Вилучення цього пункту напередодні викликало обурення в опозиції.

У свою чергу прем'єр Микола Азаров, доповідаючи з цього питання, заявив, що вилученням пункту про НАТО Янукович пропонує "зняти з порядку денного питання, яке роз'єднувало суспільство".

Крім того, у законопроекті прописано "мовне питання": "Забезпечення розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на всій території України, гарантування вільного розвитку, використання і захисту російської, інших мов національних меншин України".

Опозиція наполягала, щоб статус української мови був затверджений "як єдиної державної".

У свою чергу спікер Володимир Литвин заявив, що на засіданні РНБО всі погодилися з цією поправкою і вона буде внесена до другого читання.

Українська правда