У Лівії готуються до війни

Вівторок, 1 березня 2011, 16:34

У Лівії, у місті Бенгазі, яке контролюється повстанцями, готуються до війни.

В місті відкрились призовні пункти, де добровольці записуються в ополчення для захисту міста та для допомоги однодумцям на заході країни, який контролюється лідером Лівії Муаммаром Каддафі, повідомляє Euronews.

Водночас лояльні до Каддафі люди концентрують сили, щоб відбити невеличке містечко Налут на кордоні з Тунісом, а також блокують дорогу на Ес-Зауію – місто в десятках кілометрів від Тріполі, який нещодавно захопили повстанці.

 

Між тим президент Венесуели запропонував стати посередником для пошуку мирного врегулювання в Лівії,передає Al Jazeera.

"Я сподіваюся, ми можемо створити комісію, яка б поїхала в Лівію на переговори між урядовцями і опозицією", - сказав він.

Між тим агенція ООН з питань біженців заявляє, що ситуація на кордоні між Лівією й Тунісом досягла "критичної позначки" після того, як від 70 до 75 тисяч людей втекли з Лівії протягом останніх 10 днів.

***

Акції протесту також розпочались в іншій арабській країні – Омані. Свідки кажуть про те, що військові, намагаючись розігнати демонстрантів, стріляли у повітря. Тим не менше, одна людина загинула у вівторок, коли військові намагалися розігнати демонстрантів поряд із північним Портом Сохар.

фото CNN/AFP

Протестувальники вимагають політичних реформ та роботи.

Раніше в неділю під час протестів були вбиті 6 осіб. В то самий день султан Кабус бін Саід пообіцяв надати роботу а також виплачувати по 390 доларів на місяць безробітним. В Омані вся влада належить султану, політичні партії в країні заборонені.

***

У Ємені також тривають акції протесту. Президент цієї країни Алі Абдулла Саллех звинуватив Ізраїль та США у дестабілізації країни та всього арабського світу.

За його словами, "пункт управління" знаходиться в Тель Авіві, а його метою є "дестабілізація арабського світу", яка "ведеться Білим домом".

фото Muhammed Muheisen / AP

Через годину після його виступу десятки тисяч демонстрантів прийшли на площу до університету. До них вперше приєдналися опозиційні партії.

Алі Абдулла Саллех вважається союзником США у боротьбі з Аль Каїдою. Терорист №1 за версією США Анвар аль-Авлакі також переховується в Ємені.

Українська правда