БЮТ заявляє, що влада "мститься письменникам"

Середа, 2 березня 2011, 12:51

Фракція БЮТ-"Батьківщина" закликає владу припинити переслідування письменників та зазіхання на майно Національної спілки письменників України.

Особисто президента Віктора Януковича фракція закликає зупинити "свавілля проти української інтелігенції".

"Перша річниця нової влади ознаменувалася безпрецедентною за своїми масштабами кампанією по знищенню Національної спілки письменників України і фактичним оголошенням війни письменницькій еліті", - сказано в заяві БЮТ-"Батьківщини".

За словами членів фракції, "останнім часом діями чинної влади створюються нестерпні умови для діяльності Національної спілки письменників України".

"Найвразливіші атаки ведуться на майно письменницької громади. Судовими постановами накладено арешт на фінансово-господарську діяльність спілчанських будинків творчості в Коктебелі та Ялті", - сказано в заяві.

"Для досягнення поставленої мети по знищенню українського слова влада використовує ручні, самопроголошені організації. Так, за позовом "Межнационального союза писателей Крыма" НСПУ повинна поділитися з ним частиною будинків творчості, переданих у власність національній спілці письменників 1998 року, коли згаданий "Союз…" ще навіть не існував", - зазначається у ній..

Водночас, стверджують БЮТівці, влада розгорнула "кампанію публічної дискредитації НСПУ та окремих письменників": Марію Матіос звинуватили в "паплюженні пам’яті воїнів-ветеранів", у газетах "з’являються замовні публікації, що ставлять під сумнів присудження Шевченківської премії заступникові голови НСПУ Василеві Шкляру за роман "Чорний ворон".

При цьому, зазначає фракція, на державному рівні "послідовно ігноруються" заходи зі вшанування пам’яті видатних українських письменників, зокрема, до ювілеїв Миколи Руденка, Павла Тичини, Лесі Українки; "не виконуються взяті на себе владою зобов’язання з видань повного зібрання творів класиків української літератури".

БЮТ-"Батьківщина" розцінює такі дії у відношенні до Спілки письменників "як помсту нової влади українським письменникам за їхню послідовну й непохитну позицію у відстоюванні національних пріоритетів: рідної мови, історичної пам’яті, культури, духовності, ідеї української державності й соборності, над якими нині нависла реальна загроза".

"Невмотивовані, агресивні дії влади по відношенню до Національної спілки письменників України та її членів розцінюються, як відвертий, широкомасштабний наступ на знищення українського духовного цвіту української нації об’єднаного НСПУ", - сказано в заяві.

Як відомо, голова Спілки письменників України Володимир Яворівський входить у фракцію БЮТ-"Батьківщина". Нещодавно він заявив, що у березні приміщення Спілки буде закрито на знак протесту проти дій влади.