Політолог: Україна направила вектор до Китаю

Неділя, 1 травня 2011, 11:45

Зовнішньоекономічна політика України із "двовекторної" перетворилась на "тривекторну" із включенням до орбіти економічних інтересів Китаю.

Таку думку висловив на прес-конференції у Києві голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, повідомляє УНІАН.

"За часів Кучми було 2 головних вектори - Захід і Росія. Треба було шукати баланс між двома цими напрямами. Зараз формується третій кут цієї багатовекторності – Китай", - вважає він.

За його словами, активні контакти в квітні з високими представниками КНР, візит прем’єра Миколи Азарова до Китаю, приїзд китайських керівників до України свідчить про те, що Китай стає одним з головних стратегічних партнерів України.

У той же час, на думку Фесенка, зростає актуальність "каспійського вектора".

"Зараз президент України перебуває в Азербайджані, але мало хто звернув увагу, що перший віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв на початку квітня перебував в Туркменістані. Україна хоче повернутися на туркменський ринок енергоносіїв, тому що він був би більш дешевим і привабливим для нас", - зазначив політолог.