Тігіпко обіцяє восени закрити головну "офшорну дірку"

П'ятниця, 3 червня 2011, 15:46

Уряд має осені закрити "кіпрську офшорну дірку".

Про це віце-прем'єр Сергій Тігіпко заявив у п'ятницю на засіданні Верховної Ради, повідомляє прес-служба "Сильної України".

За його словами, однією з ключових проблем податкового законодавства України є неврегульованість питань трансферного ціноутворення при експорті сировини.

Безліч українських компаній вивозять товари за заниженими цінами з метою уникнути сплати податку на прибуток в Україні. Це найбільш проста і розповсюджена схема міжнародного податкового планування.

Як повідомив віце-прем'єр, "нерідко продукція вивозиться по 100 доларів з України і перепродується на світовому ринку по 300 доларів, а підприємство платить набагато менше податків, ніж повинне".

"Щоб ліквідувати ці схеми мінімізації податків, уряд має намір внести зміни в Податковий кодекс і впровадити в Україні міжнародну практику регулювання питань трансферного ціноутворення. Також вивчається питання перегляду низки міжнародних угод про запобігання подвійного оподатковування – зокрема, з Республікою Кіпр", – заявив Тігіпко.

Віце-прем'єр відзначив, що Кіпр затягує переговори про укладання нової угоди про запобігання подвійного оподатковування з Україною.

"Якщо ми найближчим часом не підпишемо нову угоду, то восени Україна денонсує діючий договір", – підкреслив віце-прем'єр.

"Настав час поставити крапку в цьому процесі і закрити можливість для українських експортерів іти від податків за допомогою кіпрських компаній", – заявив Сергій Тігіпко.

Українська правда