Литвин хоче створити реєстр ненависників

Субота, 4 червня 2011, 10:12

Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що в державі необхідно створити центральний державний реєстр злочинів на грунті ненависті.

Про це спікер сказав на засіданні Ради регіонів у Ялті, передає УНІАН.

За його словами, перші кроки в цьому напрямку зроблені "по лінії СБУ і МВС".

Литвин вважає, що такий реєстр "має бути публічним". Він підкреслив, що в Росії уряд публікує списки організацій та осіб, що підозрюються в екстремізмі за рішенням суду.

"Міністерство юстиції Росії на вимогу закону про протидію екстремістській діяльності веде та публікує в інтернеті федеральний реєстр матеріалів, у тому числі текстів пісень, визнаних на підставі рішень судів, екстремістськими", - додав він.

Голова ВР зазначив, що в Україні "не уніфіковане законодавство щодо злочинів на грунті ненависті". "Є лише окремі статті і положення, які, у свою чергу, орієнтуються на те, щоб засудити ідеологію, виходячи з політичних позицій, а не захистити права людини", - сказав спікер.

На думку Литвина, в Україні існує проблема із застосуванням законодавства щодо попередження проявів радикалізму.

Він додав, що у статтею 161 Кримінального кодексу передбачено відповідальність за порушення рівноправності громадян на основі расового, національного та релігійного походження, але дана стаття з 2005 року в Україні застосовувалася лише 5 раз. Для порівняння він зазначив, що в США у 2009 році зареєстровано 6604 "злочини ненависті", а в Швеції - 5800.