Слідчий "справи Кучми" робить все, щоб не було нових справ - адвокат

Вівторок, 7 червня 2011, 19:38

Слідчий у "справі Кучми" робить все, щоб потерпілі не домагалися порушення кримінальних справ щодо ряду осіб, які залишаються у статусі свідків.

Таку думку озвучила представник інтересів у суді вдови журналіста Георгія Гонгадзе Мирослави Валентина Теличенко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Формально я ознайомилася приблизно з третиною томів справи. Всього їх 99, наскільки мені відомо. Але я до сих пір не знаю, в чому конкретно звинувачує прокуратура Леоніда Кучму, оскільки слідчий, зловживаючи своїми повноваженнями, робить все, щоб приховати результати своєї роботи", - розповіла вона.

Адвокат нагадала, що слідчий заборонив їй робити фотокопії матеріалів справи і самостійно встановлювати порядок їх вивчення.

За словами Теличенко, слідчий відмовив у перегляді відео очної ставки Кучми і екс-майора Держохорони Миколи Мельниченка.

Адвокат переконана, що така практика суперечить європейським стандартам.

"Така поведінка слідчого однозначно свідчить про те, що він сам не впевнений у результатах своєї роботи, і робить все, щоб інші, наприклад, потерпілі та їхні представники, не доповнили результати слідства", - заявила вона.

"Адже тоді він змушений буде і розширювати звинувачення, і порушувати кримінальні справи проти тих, хто сьогодні залишається в статусі свідка", - акцентувала увагу Теличенко.

Як відомо, кримінальну справу щодо Кучми порушено 21 березня 2011 року.

Він звинувачується в перевищенні влади і службових повноважень, що призвели згодом до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе (ч.3 ст.166 Кримінального кодексу в редакції 1960 р.).

Плівки майора управління Держохорони Миколи Мельниченка визнані речовим доказом у справі.