У НАТО стривожені ситуацією зі ЗМІ в Україні

Вівторок, 7 червня 2011, 20:39

У НАТО вважають, що ситуація зі свободою преси погіршилась зі зміною влади.

Про це йдеться у доповіді Парламентської асамблеї НАТО, яку розміщено на сайті ПА НАТО.

"На жаль, не зважаючи на запевняння та твердження президента Януковича, свобода преси в країні в 2010 році погіршилась", - сказано в документі.

"Особливо тривожні тенденції можна побачити на телебаченні - основному джерелі інформації для більшості українців. Голова СБУ, Валерій Хорошковський, який підтримує Януковича, володіє телевізійною імперією та збільшив свою потужність", - вказує автор доповіді.

"Ще одним тривожним знаком є збільшення фізичних нападів на журналістів… Найвизначнішим випадком є зникнення репортера Василя Климентєва у серпні 2010 року - випадок, який нагадує вбивство Гонгадзе у 2000 році", - вказано у проекті доповіді.

У документі також зазначається необхідність подальшого вдосконалення законодавства у сфері медіа.

Автори водночас зазначають, що діяльність неурядових організацій в Україні є ускладненою через застаріле законодавство, особливо в частині визначення поняття "некомерційна діяльність".

Згідно з доповіддю, через це організації непропорційно залежать від іноземного фінансування… крім того, вони мають бути зареєстровані в кожному регіоні.

"Симптоматичною подією" також називають у доповіді випадок з представником українського філіалу Фонду Аденауреа Ніко Ланґе, якому без причини протягом 10 годин забороняли в’їзд в Україну, після того як він облікував доповідь з критикою влади Януковича.

Українська правда