Експерт: У Януковича боязнь зброї, яка пахне 1937 роком

П'ятниця, 4 листопада 2011, 11:21

Заява Віктора Януковича про те, що опоненти влади готують збройні напади на органи влади, - ознака остраху зброї, який пахне 1937 роком.

Про це заявив глава наглядової ради Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін в інтерв'ю "Коммерсантъ-Украина".

"Нас ця заява дуже здивувала. Напевно, це боязнь зброї, яка до того ж пахне 1937 роком, коли люди зізнавалися в тому, чого не робили. Яка розсудлива людина скаже, що вона, нелегально купуючи зброю, збиралася нападати на державні органи?" , - сказав експерт.

"Тоді нехай пояснять, що вони мають на увазі. За словами Віктора Януковича, в країні йде масова скупка зброї. Масова - це скільки? Сотні? Тисячі? І звідки вона береться? Ми не бачимо черг під магазинами зброї", - додав Учайкін.

За його словами, в Україні близько 2 млн. легальних власників зброї, "і в той же час величезний нелегальний ринок".

"За інформацією наших швейцарських колег з компанії Small Arms Survey, станом на 2007 рік в Україні налічувалося понад 3 млн. нелегальних "стволів", - сказав представник асоціації власників зброї.

"Ми хочемо знати, звідки береться така кількість нелегальної зброї і чому міліція доповідає лише про 2 тис. вилучених "стволів"? 3 млн. "стволів" такими темпами вони будуть вилучати близько тисячі років", - підкреслив він.

Як вважає Учайкін, легальні власники зброї стурбовані заявами глави держави і представників МВС.

"Ми розглядаємо ці висловлювання як створення ґрунту для тиску на нас. Це може виявлятися, наприклад, в ускладненні процедури отримання зброї або її перереєстрації. У будь-який момент нас можуть зобов'язати здати її", - упевнений він.

За словами голови наглядової ради асоціації, ліквідувати нелегальний ринок можна, лише дозволивши громадянам вільне носіння зброї.

"Ми повинні зрозуміти, що озброєна людина - це основа внутрішньої і зовнішньої безпеки країни, а між кількістю розбійних нападів, в результаті яких відбувалися вбивства, і неможливістю громадян захиститися, існує прямий зв'язок", - підсумував Учайкін.

Нагадаємо, у середу Віктор Янукович заявив, що опоненти влади скуповують зброю для нападів на органи влади.

У четвер стало відомо, що були посилені заходи щодо охорони перших осіб.

Офіційно у Службі безпеки України коментувати заяву Віктора Януковича поки не стали.

Натомість опозиція вже заявила, що адекватність президента Януковича викликає багато запитань.