Ні ЦВК, ні Рада не можуть оголошувати перевибори - голова КВУ

Середа, 7 листопада 2012, 13:22

Ні Верховна Рада, ні Центральна виборча комісія не мають законодавчих повноважень приймати рішення про повторні вибори в одномандатних виборчих округах.

Про це заявив голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко в коментарі Тиждень.ua.

На запитання, хто уповноважений приймати рішення про оголошення повторних виборів, він відповів: "Цього ніхто не знає".

За його словами, це питання "давно вийшло за рамки законодавчого поля".

"ЦВК звертається до Верховної Ради, Верховна Рада – до ЦВК… Те, чим займаються вони, – досить сумнівний правовий шлях. Ситуація – патова. Найкращим виходом з цього буде, якщо Верховна Рада змінить закон про вибори. Тому що за діючим законом про вибори ні ЦВК, ні Верховна Рада такі вибори проводити не може", - сказав голова КВУ.

Якщо Верховна Рада не змінить закон про вибори, на думку експерта, врегулювати це питання буде дуже важко.

"ЦВК не має повноважень визнавати вибори недійсними в межах округу. Або буде певне політичне рішення і ЦВК таки оголосить (повторні) вибори, або будуть зміни до закону про вибори", - зазначив він.

Черненко наголосив, що повторні вибори в округах, згідно з чинним законодавством, оголошуються у двох випадках. 

"Якщо два кандидати набрали однакову кількість голосів або коли в окрузі балотувався лише один кандидат і набрав менше половини голосів тих, хто прийшов на вибори", - наголосив голова КВУ.

Водночас Черненко не зміг відповісти на питання, що передбачено законом у випадку неухвалення відповідного рішення про повторні вибори і неоголошення ЦВК результатів виборів до 12 листопада.

Експерт також додав, що раніше подібних ситуацій в Україні не було.

Як відомо, 6 листопада Верховна Рада рекомендувала ЦВК призначити повторні вибори народних депутатів у 5-ти одномандатних виборчих округах: № 94, 132, 194, 197 і 223.

Перед цим ЦВК ухвалила постанову про неможливість встановити достовірні результати виборів в цих округах і пропонувала парламенту ухвалити рішення про перевибори.

Опозиція оскаржила це рішення ЦВК.

Заступник голови ЦВК Андрій Магера заявив про необхідність законодавчого врегулювання порядку проведення повторних виборів.