Опозиція в Єгипті прорвалася до резиденції президента

П'ятниця, 7 грудня 2012, 23:02

Активісти єгипетської опозиції прорвали загородження біля резиденції президента в Каїрі і попрямували до воріт палацу.

Біля палацу зібралися тисячі людей, незадоволених діями президента Мохаммеда Мурсі, повідомляє російська служба ВВС.

Опозиція виступає проти розширення президентських повноважень Мурсі і вимагає переглянути проект нової конституції і перенести на більш пізній термін референдум про новий основному законі країни.

Республіканська гвардія залишила територію біля резиденції. Раніше повідомлялося, що до президентського палацу стягнуті військові і поліцейські, а також десятки танків і іншої бронетехніки.

Протестуючі в п'ятницю ввечері розірвали оточення з колючого дроту і забралися на танки, повідомляє агентство Рейтер.

"Народ хоче, щоб режим впав", "Іди, іди!", - скандували учасники акції протесту. Ті ж самі гасла звучали в Каїрі в лютому 2011 року, коли був повалений колишній лідер Єгипту Хосні Мубарак.

У той же час поліцейські застосували сльозогінний газ для розгону ісламістів, що спробували взяти штурмом студії приватних телеканалів в столиці Єгипту Каїрі, повідомляє в п'ятницю місцеве агентство МЕНА.

Сотні ісламістів, які підтримують президента Єгипту Мухаммеда Мурсі, спробували взяти штурмом медіа-центр на півдні Каїра, в якому розташовуються студії кількох приватних єгипетських телеканалів, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Ісламісти звинувачують телеканали в тому, що вони симпатизують опозиції і упереджено подають інформацію. Раніше в багатьох єгипетських приватних ЗМІ з'являлася інформація, що новий проект конституції, основну роль у створенні якого зіграли представники руху "Брати-мусульмани", спрямований на придушення свободи слова.
 
Президент Мурсі власним указом від 22 листопада наділив себе додатковими повноваженнями і позбавив судові органи можливості оскаржувати або скасовувати його рішення.

За словами Мурсі, лише з невеликою кількістю переваг він готовий відмовитися від додаткових повноважень, як тільки буде прийнята нова Конституція.