Громадська рада "Інтера" обіцяє осуд у разі погіршення політики каналу

П'ятниця, 8 лютого 2013, 15:53

Громадська рада телеканалу "Інтер" працюватиме й після зміни його власників.

Про це заявили на прес-конференції у Києві представники Громадської ради, діяльність якої підтримує програма "Засоби масової інформації" Міжнародного фонду "Відродження". 

Виконавчий директор МФ "Відродження" Євген Бистрицький наголосив, що Меморандум про створення Громадської ради було підписано з компанією "U.A. Inter Media Group Limited", а не з її власниками.

Тому, за його словами, Громадська рада працюватиме й далі й уже впродовж найближчих двох тижнів оцінить стандарти новин телеканалу.

"Якщо ж негативні зміни в редакційній політиці каналу (наприклад, замовчування суспільно значущих тем, дисбаланси в наданні слова тим чи іншим політикам) відбудуться, це буде розцінено й українським суспільством, і європейськими інституціями як тиск на свободу слова, пов’язаний зі зміною власників", - заявив Бистрицький. 

Виконавчий директор Інституту масової інформації, представниця Громадської ради "Інтера" Вікторія Сюмар вважає найголовнішим те, щоб на телеканалі збереглися досягнення у сфері "збалансованості та критичності новин, які зафіксовано за останні два місяці".

Крім того, вона додала, що зараз на "Інтері" тривають перевірки податкових органів, які почалися торік 14 грудня, і продемонструвала документи про початок "планово-позапланових перевірок".

На думку Сюмар, це один із аргументів на користь версії про те, що колишній власник продав медіа-групу "Інтер" під тиском.

Зі свого боку, представники громадських медіа-моніторингових організацій заявили, що за минулі два місяці телеканал "Інтер" показав найбільший прогрес у якості новин на українському телебаченні.

Зокрема, президент "Академії української преси" Валерій Іванов відзначив позитивні зміни у редакційній політиці "Інтера".

"Контент-аналіз новин цього телеканалу у грудні й січні показав, що саме на "Інтері" була найбільша частка новин із двома й більше поглядами: загалом по новинах за січень це 24% (найкращий показник серед загальнонаціональних каналів), а по політичних новинах за цей же період – 34% (кращий показник лише в телеканалу ТВі)", - сказав він. 

Головний редактор сайту "MediaSapiens" (ГО "Телекритика") Діана Дуцик поінформувала, що за результатами грудня 2012-го та січня 2013 року телеканал продемонстрував позитивні зміни редакційної політики інформаційної програми "Подробности".

"Розширився спектр тем, до яких звертаються журналісти інформаційної служби "Інтера", героїв, чиї коментарі можна почути в їхніх матеріалів, та експертів, що коментують політичні, соціальні й економічні теми", - сказала вона. 

Як відомо, співвласниками каналу "Інтер" стали бізнесмен Дмитро Фірташ та голова Адміністрації президента України Сергій Льовочкін.