Свідка у справі про вбивство майданівцями міліціонера у Херсоні намагаються залякати?

Понеділок, 3 лютого 2014, 13:34

Хлопець, який був свідком частини подій після сутички між міліцією і мітингувальниками у Херсоні, стверджує, що до його квартири намагалися вдертися невідомі.

Про це Дмитро Савлученко, друг затриманих Андрія Наливайка та Дмитра Тонгалюка, яких звинувачують у вбивстві міліціонера, капітана Олександра Кисілевського, розповів місцевим ЗМІ.

Як стверджує він та його бабуся, яка на той час була вдома, ввечері 1 лютого близько десять чоловіків годину дзвонили в квартиру та намагалися відчинити решітку, яка перекривала вхід до неї.

Бабуся хлопця стверджує, що чоловіки були налаштовані агресивно, і що один з них нібито сказав іншому, що Савлученко "догрався".

Сам Савлученко, посилаючись на сусідів, розповів, що в цей час двоє чоловіків чергували нижче того поверху, де знаходиться його квартира, а двоє розтушувалися нижче.

Інцидент трапився після того, як в інтернеті з'явилися відео з його свідченнями стосовно подій 28 січня, коли Наливайко і Тонгалюк, як стверджує міліція, напали з ножами на трьох міліціонерів і серйозного їх поранили. Згодом у МВС повідомили про смерть одного з них.

Савлученко, який не був безпосереднім свідком сутички, але опинився поряд з друзями майже одразу після неї, стверджує, що, як йому встиг розповісти Наливайко, хлопців побили десятеро невідомих і вони тоді просто втекли.

За його словами, група чоловіків підійшла до двох студентів на зупинці; один з невідомих нібито показав пальцем на хлопців, сказавши "Ось вони!".

"Вони їх оточили і один вдарив Андрія по потилиці. Андрій впав, він почав повзти; повалили Дмитра, їх обох почали бити ногами. Андрій говорить, що штовхнув одного і почав швидко бігти. Після цього йому в спину було зроблено три постріли", - розповів Савлученко, зазначивши, що він сам та інші свідки чули три звуки, схожих на постріли, хоча і не знайшли гільз.

Савлученко розповідає, що відразу ж після інциденту вони викликали міліцію та швидку, причому сам Наливайко хотів написати заяву. "Міліціонери спочатку казали, що це просто хуліганство, і казали, що вони їх (нападників) все одно не знайдуть", - стверджує він.

Коли міліція та студенти на першому поверху їх гуртожитку, що знаходився неподалік, складали протокол, до приміщення увірвалися невідомі в штатському, змусили всіх, в тому числі міліціонерів, лягти на підлогу. Наливайка, Тонгалюка та Савлученко, який опинився поряд, забрали до Дніпровського РВВС.

"Мені висунули звинувачення, що я, людина, яка прийшла пізніше цього всього, брав участь у бійці з ножами, що три міліціонери вбито і мої друзі звалюють все на мене, пропонували розповісти "все, як було" ", - стверджує Савлученко.

За його словами, його дві години протримали у відділку, потім йому стало зле і швидка забрала його у лікарню, звідки він вже пізніше зміг потрапити додому.

Місцеві ЗМІ повідомляли, що того ж дня міліція провела обшук в кімнаті Андрія під час якого нібито знайшли 3 ножі, шаблю, 6 патронів для гладкодульної зброї та портрети Гітлера.

Варто підкреслити, що, як зазначає Савлученко, Наливайко та Тонгалюк, яких міліція позиціонує як "радикальних майданівців" не тільки не конфліктували з місцевими регіоналами, але й співпрацювали з ними під час деяких акцій.

30 січня за рішенням суду 23-літнього Наливайка, якому й інкримінують напад з ножем на міліціонерів, помістили в СІЗО, Тонгалюка відпустили під домашній арешт.

У МВС відкрили кримінальне провадження за ч.2 ст.15 (Замах на злочин) та ч.2 ст.115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України. Вчинення цього злочину передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років або довічне позбавлення волі.

Затриманих підтримують місцеві активісти Євромайдану та опозиціонери. Народний депутат України, уповноважений фракції ВО "Свобода" в Херсонській області Олег Панькевич направив генпрокурору Віктору Пшонці депутатське клопотання, вимагаючи припинити фальсифікації під час розслідування справи.

Зокрема депутат звернув увагу на те, що обшук в кімнаті Наливайка відбувався з порушення процедури.

"Ні понятих, ні засобів відеозйомки з ними не було. Адвокат, прибувши до гуртожитку, спробував пояснити, що він має право на участь в слідчих діях, але його не пустили в кімнату. Згодом, під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу щодо Наливайка, обвинувачення посилалося на докази, начебто вилучені при обшуку в гуртожитку", - обурюється Панькевич.

Крім того, за словами активістів, які виступили на підтримку Наливайка, хлопець нещодавно переніс чотири операції і не може знаходитися в СІЗО.

Фото поста активістки Валентини Крицак з Facebook 

Українська правда