Експерти розкритикували план реформи МВС, політики згодні доопрацювати

Четвер, 7 травня 2015, 14:30

У Києві відбулося громадське обговорення проектів щодо реформи Міністерства внутрішніх справ, за результатом якого політики обіцяють доопрацювати три законопроекти.

Йдеться про законопроект №2561 "Про органи внутрішніх справ", законопроект №25622562-1) щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, №2567 про сервісні послуги та сервісні центри МВС.

У обговоренні взяли участь народні депутати, експерти, представники Кабінету міністрів та консультативної місії Євросоюзу.

Представники МВС представили розроблені урядом законопроекти, до яких громадсько-експертне середовище має питання.

Зокрема, організація "Реанімаційний пакет реформ" оприлюднила свої зауваження до урядового варіанту реформи МВС.

May 7, 2015

На це у МВС заявили, що планують відкликати законопроект №2561 і доопрацювати його з урахуванням зауважень громадськості.

"Ми не наполягаємо, що наші законопроекти – це панацея. Ми готові до діалогу", - цитує РПР представника МВС у своєму Twitter.

"Дуже дивно, що на сайті Ради та на сайті Нацради реформ 2 різних тексти законопроекту №2562", - сказав експерт РПР із питань реформи МВС Олександр Банчук.

Він зазначив, що законопроект №2562 скасовує презумпцію невинуватості для адмінпорушень, – а це неприпустимо.

"Скасування презумпції невинуватості збільшить кількість заяв до Європейського суду з прав людини. Україна програє всі ці справи і платитиме за них з бюджету", - сказав Банчук.

Секретаріат омбудсмена також закликав відкликати законопроект №2562.

У МВС погодилися, що "перемудрили з ідеєю зняття презумпції невинуватості для усіх адмінпорушень".

За результатами обговорення Банчук повідомив "Українській правді", що у МВС планують відкликати законопроект №2561 для допрацювання і доопрацювати законопроекти №2562 та №2567.

Експерти ж вважають взагалі непотрібними законопроекти про органи внутрішніх справ і про сервісні центри МВС, які хочуть запровадити за наявності аналогічних муніципальних установ.

Щодо законопроекту про безпеку дорожнього руху, то експерти вимагають вилучити з нього все, що порушує чи обмежує права громадян. У МВС погодилися з цією вимогою.