Для "Музею Революції Гідності" ніяк не знайдуть місце

П'ятниця, 1 квітня 2016, 11:15

"Музей Революції Гідності" досі не вдається ніде розмістити після відмови Верховної Ради погодитися на його розміщення у "Жовтневому палаці" у центрі Києва.

Про це розповів міністр культури В'ячеслав Кириленко під час "години уряду" в парламенті, відповідаючи на запитання депутатів.

"18 листопада уряд ухвалив рішення по створення меморіального комплексу Героїв Небесної сотні – Музею гідності… Ми передбачили 5 мільйонів гривень у бюджеті цього року на заходи Українського інституту національної пам’яті і на створення Музею Революції Гідності. Ми не могли дотепер напряму фінансувати із державного бюджету цей заклад, оскільки це можна тільки якщо заклад має статус національного", - зазначив він.

"25 березня уряд схвалив проект указу президента про надання статусу національного Музею Революції Гідності. Президент, думаю, найближчим часом підпише відповідний указ – і ці кошти вже підуть для створення Музею Революції Гідності і всіх необхідних організаційних заходів", - сказав Кириленко.

Водночас, залишається невирішеним питання розташування Музею Революції Гідності.

"Рік тому було доручення прем’єра (Арсенія) Яценюка – і потім внесений відповідний законопроект, щоб розташувати у частині приміщення так званого "Жовтневого палацу" експозицію Музею Революції Гідності. Я вважаю, абсолютно добра ідея. До речі, саме "Жовтневий палац" – єдиний будинок, який розташований і має адресу "вулиця Героїв Небесної сотні, алея Героїв Небесної сотні, 1", - зазначив Кириленко.

"Але парламент не підтримав цю ініціативу. І тепер питання заблоковане. Бо не погоджується "Український дім" за зверненням Інституту національної пам’яті надати частину своїх приміщень для розміщення частину експозиції", - додав він

За словами Кириленка, також не вирішене питання щодо забудови ділянки на алеї Героїв Небесної сотні, 3-5.

"Це там, де має будуватися новий Меморіал Гідності і Музей Революції Гідності. Ділянка під судами – і в мене особисто великий сумнів, що ближчим часом саме там можна збудувати новий музей", - сказав міністр.

"Тому треба продовжувати (обговорення) – і визначитися, чи ми розташовуємо музей на території "Українського дому", або все-таки повертаємося до розміщення його на частині території "Жовтневого палацу", у якому безпосередньо відбувалися події Революції Гідності", - заявив він.

Олена Рощенко, УП