У США заявили, що РФ розгортає крилаті ракети: загрожують безпеці НАТО

Середа, 8 березня 2017, 20:06

Заступник голови Комітету начальників штабів збройних сил США Пол Селва заявив, що Росія розгорнула на своїй території крилаті ракети наземного базування.

Як повідомляє DW, про це Селва заявив на слуханнях у комітеті Палати представників Конгресу США з питань збройних сил. 

За словами генерала, даний крок з боку РФ порушує "дух та мету" договору Москви і Вашингтона про ліквідацію ракет середньої і малої дальності, підписаного президентами США і СРСР Рональдом Рейганом і Михайлом Горбачовим у 1987 році у Вашингтоні та "загрожує безпеці НАТО". 

"Сама система є загрозою для більшості наших об'єктів в Європі, і ми вважаємо, що росіяни навмисно задіяли її, щоб створити загрозу для НАТО і об'єктів у зоні відповідальності альянсу", - заявив Селва. 

Заява генерала стало першим офіційним підтвердженням з боку американських військових, що даний крок Москви, про який ще в лютому повідомила газета The New York Times, дійсно мав місце, зазначає Reuters.

14 лютого The New York Times повідомила з посиланням на джерела в адміністрації США, що Росія розмістила на своїй території крилаті ракети у порушення угоди про ракети середньої і малої дальності.

Американські чиновники повідомили виданню, що у Росії загалом є 2 дивізіони "заборонених" крилатих ракет: один з них було переміщено у грудні 2016 року на діючу військову базу на території РФ, інший продовжує випробування на полігоні Капустін Яр в Астраханській області. 

У російському МЗС ці відомості назвали "голослівними звинуваченнями".